Není nad úsměv
Ilustrační foto: Ingimage

Není nad úsměv

26. 1. 2024

Jsme ve věku, kdy bychom asi na prstech spočítali ty, kteří jsou zdraví. Ale co je to zdraví? Jen to fyzické? A co duševní, mentální, emoční, sociální, duchovní? Teprve tento komplex tvoří naši vnitřní pohodu a vnější výraz. Usmíváte se? Smějete se? Je Vám dobře na světě?

Já mám přes šedesát let a vždy jsem si přála být zdravá, dělala jsem pro to téměř vše. Dosáhla jsem i Zlaté Jánského plakety.  Ale život se mnou trochu zamávat, připravil mi překvapení a události, že jsem mnohdy nevěřila, že se z toho dostanu. Po stránce fyzické zlomené nohy a ruce, výrony, úrazy hlavy, brady, vyoperování slepého střeva, mandlí, několika metrů křečových žil, kýly břišní i tříselné, 40 let migréna, potraty, bolesti páteře, rakovina, ablace prsu. A z duševní oblasti rozvod, úmrtí manžela před několika lety, rakovina, během dvou let úmrtí tchána, tchýně, maminky, dvou tet, strýce, zavraždění kamarádů, péče o nemocného tatínka.

Na malou holku toho bylo dost. Ale snažila jsem se vždy ze situace něco vytěžit, obklopila jsem se dobrými lidmi, mou rodinou (dnes i vnoučaty), dávala si smysluplné cíle a s optimismem mně vrozeným vše překonávala.

Dnes nemám skoro žádný volný čas, pořád jsem někde v něčem zapojená. Dokonce studuji Univerzitu 3.věku FTVS v Praze, kam dojíždím až od Opavy. 

Je moc dobře, že se dnes stále více objevují organizace, které pomáhají lidem a zapojují do aktivit naši generaci. Pokud nám to zdraví dovolí, rádi se účastníme nejrůznějších kurzů a akcí a děláme si radost. Myslím, že s úsměvem a optimismem jde všechno lépe! Usmívejme se, sluší nám to! A je to zadarmo!   

 

 

 

 

aktivní senioři Můj příběh zdraví
Hodnocení:
(4.9 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.