Foto

Banky často diskriminují
seniory kvůli vyššímu věku

9. 5. 2012

Tuzemské banky stále častěji odepírají seniorům běžně nabízené služby pouze s odůvodněním, že už jsou na ně příliš staří. To je však podle ombudsmana Pavla Varvařovského nepřípustné. „Zasahují tak do důstojnosti starších lidí,“ uvedl Varvařovský ve své závěrečné zprávě na rok 2011.

Ochránce lidských práv například řešil případ muže, který se u své banky marně domáhal kreditní karty. Nepochodil, neboť mu bylo přes 70 let. Banka se přitom podle Varvařovského spokojila jen s odkazem na mužův věk a vůbec nezkoumala další okolnosti, které by na jeho solventnost mohly mít vliv. Takový postup ovšem podle ochránce není možný, a to ani když banka argumentuje úvěrovým rizikem. Pro takového člověka je podle ombudsmana ponižující slyšet, že nebude schopen dostát, čemu se bance zavázal, jen kvůli svému věku. „Protože vyloučení osob starších 70 let představuje značný zásah do jejich důstojnosti, došel ochránce k závěru, že se jedná o nepřiměřený požadavek,“ píše se ve zprávě.

Banka podle Varvařovského nejdřív na výzvu k odstranění diskriminace nereagovala. Ochránce pochodil až u České národní banky. Teprve na její zásah banka postup zrušila.

Starší lidé si podle ombudsmanovy zprávy na diskriminaci kvůli věku stěžují stále častěji. Další podněty se týkaly například také telekomunikačních služeb, které jejich poskytovatelé starším lidem odmítli.

Pavel Varvařovský loni dostal 271 podnětů týkajících se diskriminace, vyřídil jich 221. Diskriminaci zjistil v 70 případech. Podněty se týkaly nejčastěji vzdělávání, zaměstnání a právě přístupu ke zboží a službám.

banky peníze senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.