S moderními sekačkami bez námahy

S moderními sekačkami bez námahy

7. 4. 2014

Svět kolem nás se mění. A často rychleji, než bychom si byli ochotní připustit nebo než bychom si přáli. Ne vždy to ale musí být na škodu. Pozitivně vnímáme překotný vývoj ve vědě, medicíně apod. Stejně intenzivně probíhá vývoj i v jiných oborech – např. v zahradní technice. Dokladem toho budiž vzpomínka třeba na čerstvě porevoluční období… Jen si vzpomeňme, jakými po domácku „zbastlenými“ přístrojky jsme sekali trávu tehdy a jaké úžasné stroje můžeme u specializovaných prodejců koupit dnes.

Dnešní sekačky se nedají s těmi porevolučními vůbec srovnávat, a to co do techniky ani kvality. Příznačným rysem současnosti je snaha výrobců o stroje, které nám práci maximálně usnadňují, nebo které nás ke své činnosti dokonce vůbec nepotřebují.

Rotační sekačky – promyšlené stroje

Tradičními sekacími stroji jsou rotační sekačky, přičemž se zde nabízí několik základních typů: elektrické, benzinové, s pojezdem a bez pojezdu. Elektrické se hodí pro malé plochy (předzahrádky apod.), benzinové pro větší, bez pojezdu (tlačené) pro rovné a menší pozemky a s pojezdem (samochodné) pro větší plochy nebo pro nepravidelný či kopcovitý terén. Posledně jmenovaná varianta ve spojení s benzinovým motorem je fyzicky nejméně náročná, protože sekačka jede sama (rychlost je často nastavitelná) a není ji třeba tlačit před sebou. Také díky výkonným čtyřtaktním motorům (až 6,5 koní) lehce zvládne velmi hustý porost, který může být i vlhký od ranní rosy nebo deště. Co se motorů týče, špičku představují jednotky Briggs & Stratton, Honda a GGP, jež se vyznačují snadným a spolehlivým startováním a mimořádnou životností.

Jak už bylo řečeno, výrobci myslí při vývoji sekaček především na budoucí majitele, kteří budou se stroji pracovat. Tomu odpovídá důraz na uživatelský komfort – objemné sběrné koše (až 80 l) umožňují sekat bez zbytečně častého přerušování kvůli vysypávání trávy, ergonomické spínače motoru a pojezdu dobře padnou do ruky, díky speciálním materiálům nikde nedřou, netlačí a výška sečení je nastavitelná centrálně, nikoli u každého kola zvlášť.

U technicky vyspělejších strojů se také dbá na univerzálnost – sekačky bývají vybaveny systémem 4 v 1, tzn. že zvládnou sběr, mulčování a zadní i boční odhoz trávy. Jako jeden z vrcholů snahy výrobců o co nejmenší námahu při sekání může být chápán model MTF 5320 PD ES, jejž lze nastartovat pomocí klíčku jako automobil. Elektrický startér je v těsné blízkosti madel, takže ani není nutné se k nastartování shýbat. Kromě toho disponuje sekačka systémem Ready Start, který umožňuje spuštění stroje bez nutnosti nástřiku paliva a bez využití sytiče.

Robotické sekačky to zvládnou samy

Daleko nejdále to ale v otázce komfortu pro uživatele dotáhly robotické sekačky.

Jde o zcela samostatné stroje, které pracují zcela samy, samy se dokážou schovat před deštěm a samy opět vyjedou, když déšť ustane, samy se nabíjí a samy se vyhýbají jakýmkoli situacím, které by mohly znamenat kolizi nebo poškození.

Pro ty, kteří nejlépe rozumí řeči čísel, by mohla znít charakteristika „robotů“ takto: 0 hodin strávených sekáním, 0 litrů travního odpadu, 0 litrů provozních kapalin, 0 starostí. A k tomu přidejme ještě perfektní výsledky při sečení. Vzhledem k tomu, že sekačka pracuje v podstatě nepřetržitě, je trávník hustší, svěžejší a celkově vitálnější. Miniaturní kousíčky posečených stébel trávy se totiž rozkládají v zemi a efektivněji působí jako přirozené hnojivo.

Zásadním kritériem při výběru robotické sekačky jsou nože a typ baterie, která sekačku pohání. Nejlepším řešením jsou stroje s lithiovými bateriemi, které umožňují dobu práce až 3 hod, přičemž doba nabíjení může činit jen cca 1,5 hod. U ostatních akumulátorů je doba sečení podstatně kratší a nabíjení naopak delší. S baterií souvisí i žací ústrojí. Lithiové akumulátory zvládnou držet natolik vysoké otáčky, že mohou být k sečení použity standardní nože z oceli. Ty mají dlouhou životnost a není třeba je po sezoně, či dokonce v jejím průběhu měnit.

Mountfield
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.