Krémová skutečnost

Krémová skutečnost

7. 4. 2014

Přímo před prodejnou s drahými parfémy se producírují zedníci. Lešení hyzdí po několik měsíců fasádu vyhlášené Plzeňské restaurace. Majitel se prásknul přes kapsu. Výsledkem je překrásná krémová fasáda, svítící novotou. Hlavou hlídače Fanouše Hovorky, pozorovatele odnaproti, bloudí myšlenky. "Kdy mu tu krásnou fasádu počmárají sprejeři?“

Hlídač má na fasádu přímý výhled. Jako železničář zažil euforii svobody a anarchie, prohlašovanou za daň za demokracii. Najednou začaly jezdit kolem něj počmárané vagony. Když jednou posunovači v Maloměřicích chytili pachatele, zmlátili jej a patřičně barevně upravili, měli z toho ještě průšvih! Není se co divit. Vždyť jeden politik, významný to lidumil, prohlásil sprejery za umělce! Tentýž filantrop propustil zločince a umožnil důchodcům po sedmdesátce jezdit zdarma vlakem sto kilometrů na gulášovou polévku! Stačilo mávnout občanským průkazem.

Krémová stěna zářila novotou jen několik dnů. Klikyháky ji začaly zdobit velice záhy. A tu nastoupil do marného boje majitel. Nechal si namíchat kýbl krémové barvy a pravidelně ,,umělecká díla“ znehodnocoval. Snad touto činností pověřil nevyužitého zaměstnance, možná bojoval i vlastnoručně. Jeho marný boj se stal předmětem sázek. Zřejmě si neuvědomil slova Jana Wericha:,, Nad blbostí lidskou nelze zvítězit, musí se ale bojovat, neboť by zaplavila svět!“

Zakrátko se ke sprejerům přidali i jiní umělci. Na ty už majitel nestačil a marný boj vzdal. A tu se stěna stala obdobou travertínové stěny v Demënovské ladové jaskyni, kam se podepisovali význační národní buditelé ujařmeného národa. Hlídač se zájmen sleduje nápisy a vytváří si obraz autora. První nápis prozradil inteligenci autora, neboť oznámil světu, že na VIBOŘE JE TOTALITA! Kreslící anarchista zase namaloval na krémovou fasádu kulatou bombu i s cinkšňůrou. Byl jistě výtvarně nadaný, neboť bomba jako by vypadla z filmu Lelíček ve službách Scherlocka Holmesa. Obrázek vytvořil nějakou trvanlivou nátěrovou hmotou, neboť odolává času několik let.

Pochopitelně se ve sbírce objevil i neslušný obrázek, známý všem klukům snad od nepaměti.Tento obrázek se stal předmětem zájmu kolemjdoucích, prodavaček a zákaznic značkové prodejny. Posloužil také k bonmotu ukecaného hlídače. Jednoho dne se totiž pod tento symbol postavila stařenka, známá prodavačka květin. Bábinka jako by vypadla z portrétu Babičky Boženy Němcové od Adolfa Kašpara. Proslavila se tím, že prodávala ukecanému hlídači produkty, jako ,,držhubné“! Někdy totiž prostořeký hlídač utrousil nevhodnou poznámku na adresu nepřítomné paní vedoucí. Děvčata žertem pohrozila, že jí to oznámí a kecálek bude mít starosti. Nezbylo nežli vyrazit ven z prodejny a od babičky koupit tu sněženky, tu petrklíče, tu jinou květenu.

Jednou musel zakoupit čtyři kytičky sněženek a bábinka mu poskytla množstevní slevu. Stal se tak stálým zákazníkem a bábinka mu vždy do prodejný mávala a mile se usmívala.Teď chudinka stála umístěna pod neslušným obrázkem. Fanouš tuto situaci vypozoroval a v prázdné prodejně prohlásil před všemi prodavačkami i paní vedoucí:

"Je mnoho lidí, které bych postavil pod tento symbol a s touto ozdobou je vyfotografoval. Ta paní květinářka ale mezi ně nepatří!“ Pak vyšel z prodejny a babičku odvedl o kousek dál. Že se paní vedoucí dovtípila a její averze ke "šprýmaři“ posílila je nasnadě..

Krémová stěna přestala být krásnou. Stala se galerií debilů všeho druhu. Bylo to jako když za komunistů hlásaly bilbordy že Závěry toho kterého sjezdu splníme. Fanouš se tehdy utěšoval, že případní cizinci neovládají češtinu. Teď se tento pocit dostavil s velkou naléhavostí. Sprejeři čmárají, lidoví písmáci píší po zdech a policajti se obracejí na opačnou stranu. Fanouš se utěšuje: "Jsou to přece volové, zdravé jádro by se k něčemu takovému nikdy nesnížilo. Zaklínadlem je přece mlčící většina. Objevilo se však světlo na konci tunelu.

Hlídačovu pozornost upoutal zbrusu nový nápis. Ve sprejerském a písmáckém marastu se objevilo novum. Někdo totiž sděloval celému světu - JEŽÍŠ, NEBO PEKLO?

Čtenáře zavalila vlna potěšení. Na stěnu už nečmárají jenom blbci. K takovému názoru nepřijdete u popelnice. Náboženský fanatik využil stěnu k reklamě. Konečně se mezi nomády objevil vzdělaný člověk.

Možná činnost podobných buditelů polidští i ostatní zdevastované krémové stěny.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.