Kam nejet na dovolenou: pozor
na Afriku, části Indie i Turecka

Kam nejet na dovolenou: pozor
na Afriku, části Indie i Turecka

9. 5. 2012

Češi by si měli při plánování dovolených dát pozor a necestovat do řady afrických zemí, některých částí Indie, ale i oblastí stále oblíbenějšího Turecka. Ve střehu by měli být turisté i v takovém ráji na Zemi jako jsou Maledivy.

Podle českého ministerstva zahraničních věcí jsou nebezpečné cesty do určitých oblastí Egypta – zejména jde o sever a východ Sinajského poloostrova, větší města (Káhira a Alexandrie), severní Egypt (delta Nilu) a západní hranici s Libyí. Situace v tradičních turistických letoviscích u Rudého moře je v zásadě klidná a bezpečná, ovšem Češi by si měli rozmyslet individuální turistiku.

„Ministerstvo také nedoporučuje cestování do Keni. V souvislosti s vraždami a únosy zahraničních turistů v oblasti ostrova Lamu, které provedli somálští ozbrojenci, by se lidé cestě na tento ostrov a do vzdálenosti menší než 150 km od somálských hranic vyhnout,“ uvedl úřad.

V Indii kvůli hrozícím únosům ministerstvo nabádá ke zvýšené opatrnosti při cestách do států Džhárkhand, Urísa a Čhattísgharh. Turisté by se rozhodně neměli pohybovat v blízkosti „horké“ indicko-pákistánské hranice ve státu Džammú a Kašmír.

Na seznam zemí se zvýšeným rizikem nebezpečí se však dostalo i stále vyhledávanější Turecko, kde hrozí teroristické útoky. Nebezpečí je dlouhodobě aktuální zejména v souvislosti s napětím mezi vládou a PKK (zakázaná kurdská organizace). V minulosti útočila PKK nejen proti tureckým státním institucím, ale i proti turistickým cílům. Česká diplomacie proto doporučuje respektovat pokyny tureckých bezpečnostních orgánů a sledovat aktuální situaci v zemi, zejména při cestách do Istanbulu, do východních a jihovýchodních oblastí Turecka, oblasti jezera Van a hory Ararat. Části bezprostředně sousedící s Irákem (provincie Hakkari, Sirnak a Siirt) ministerstvo k návštěvám výslovně nedoporučuje.

„V souvislosti s hledáním exotiky varujeme před návštěvou Mali, kde došlo k vojenskému převratu a byl zde vyhlášen výjimečný stav. To platí například i o Etiopii,“ upozornil úřad.

Kvůli nestabilní politické situaci by si lidé měli dát pozor také v turistickém ráji Maledivách – vyhnout by se měli zejména větším shromážděním.

dovolená
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.