Slovanská epopej je po letech
vystavena ve Veletržním paláci

Slovanská epopej je po letech
vystavena ve Veletržním paláci

10. 5. 2012

Monumentální dílo malíře Alfonse Muchy Slovanská epopej je po 84 letech znovu vystaveno ve Velké dvoraně Veletržního paláce v Praze. Obrazy, jejichž loňské stěhování z Moravského Krumlova vyvolalo bouřlivou diskusi, jsou od 10. května přístupné široké veřejnosti.

Cyklus 20 obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami Čechů a Moravanů byl poprvé vystaven v roce 1928 právě ve Veletržním paláci. O několik let později byla plátna srolována a v depozitáři čekala na další výstavu až do roku 1963. Od té doby až do loňska visela v zámku v Moravském Krumlově, který ale léta chátral.

O přemístění epopeje do Prahy, které Mucha dílo daroval, se hovořilo již od počátku 90. let. Po mnohaměsíčních sporech se nakonec první obrazy vydaly na cestu do Prahy loni v únoru, poslední dorazily v listopadu. Příprava expozice trvala kvůli technickým potížím několik měsíců.

Proti stěhování a instalaci v Praze se postavil Moravský Krumlov, soudní cestou se mu snažil zabránit i malířův vnuk John Mucha. Odvolával se přitom na podmínku svého děda, že obrazy mají být vystaveny na důstojném místě. Město by mělo pro plátna vystavět novou budovu, nemá na ni ale peníze.

Restaurátoři a kurátoři připravovali výstavu tak, aby na sebe jednotlivá plátna navazovala. „Obrazy jsou řazeny chronologicky podle výjevů, které jsou na nich znázorněny,“ řekla agentuře ČTK Lenka Bydžovská, která se na instalaci podílela. Dějiny Slovanů byly podle ní pro umělcovu tvorbu inspirací, byly základem pro jeho uměleckou představivost.

Definitivní umístění monumentálního díla tak stále není vyřešeno. Praha má Velkou dvoranu Veletržního paláce pronajatou od Národní galerie na dva roky. Ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka ale doufá, že dílo zůstane ve Velké dvoraně vystaveno alespoň pět let.

Výstava bude pro veřejnost otevřena od čtvrtka, a to vždy od úterý do neděle od 10:00 do 18:00. Vstupné bude činit 180 korun.

galerie výstavy výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.