Jarní pesach před 55 lety

Jarní pesach před 55 lety

10. 5. 2014

Moje vzpomíny na velký svátek - jarní pesach - tedy velikonoční slavnost, sahají hluboko do minulosti, kdy se ještě moc o "svátku nekvašených chlebů", či o  "židovských velikonocích" veřejně nemluvilo a kdy jsem byla malá holčička. Tento svátek trvá 7 dní a je spojen s vysvobozením Izraelitů Mojžíšem z egyptského zajetí, což je nejdůležitější událost židovských dějin, protože se tehdy izraelské kmeny zformovaly v národ.

Babiččin dům, kde jsme se všichni scházeli, byl vždy již důkladně uklizen, v domě nesmělo být nic kvašeného, ani chléb z kynutého těsta. Slavnostní večer a večeře - Sédar- začínal západem slunce. Měla se číst Hagada, jakási kompozice biblického textu a lidových písní, ale doba tomuto tehdy nepřála, ani v soukromí.

Séderová večeře měla svůj řád a rovněž pokrmy měly svoji přesnou skladbu. Na stole byly macesy - nekvašené chleby, hořká voda nebo hořké byliny, víno,beránek,vařené vajíčko, petržel, rozstrouhané jablko se skořicí, oříšky, mandle,vše bylo podle předpisu srovnané na séderovém talíři.

Nejstarší člověk v rodině, u nás to byl dědeček, ochutnal jednotlivé pokrmy a pak je předkládal ostatním. A pak následovala další jídla, plněná ryba, vývar s macesovými knedlíčky, kuře s macesovou nádivkou, cukroví (grimmzlech, macelokš), které ovšem bylo připraveno výhradně z macesové mouky (ta se dnes dá koupit v prodejně KOSHER FOOD CORPORATION, s.r.o.,Široká ulice 7, Praha 1, kam se dováží z Izraele, pozn.autorky),kde ji tehdy kupovala či sháněla babička, nevím. K přijemným chvílím dospělých patřilo vypít čtyři naplněné pohárky vína.

Tichou moditbou v jidiš se vzpomínalo na ty, kteří zahynuli při holocaustu v r. 1942 v koncentračním táboře Osvětim. Babička ztratila celou rodinu, 8 nejbližších lidí, své rodiče, obě sestry, bratrance a sestřenice.

Židovské velikonoce s mojí rodinou, respekt. s torzem rodiny, se mi vryly hluboko  do paměti a velmi často, zvláště v této šílené, vykloubené a hektické době vzpomínám na krásné, tiché a svaté chvíle, nejen při Séderu, ale i při dalších židovských svátcích, jako byl Šábes (od pátečního podvečera do sobotního podvečera), Roš-ha-šana (Nový rok, přelom září a října), Purim- obdoba masopustního karnevalu (únor) či Chanuka-svátek světel v prosinci.


 

Velikonoce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.