Stárnutí, to jsou zkušenosti, 
moudrost, vrásky a... brýle!

Stárnutí, to jsou zkušenosti,
moudrost, vrásky a... brýle!

17. 4. 2014

S přibývajícím věkem sice získáváme zkušenosti a životní moudrost, ale také se potýkáme s řadou změn – přibývají nám vrásky i šediny a také si pořizujeme brýle na čteni...

Je to nezbytné? Ano i ne. Problém je v tom, že od určitého věku ztrácíme schopnost zaostřit na běžnou čtecí vzdálenost. Oči zkrátka nejsou schopné zaostřit na předměty v blízké vzdálenosti.  

V čem je problém

Neznepokojujte se, této vadě se říká presbyopie nebo také vetchozrakost a je zcela přirozená. Dokonce se nejedná o oční vadu v pravém slova smyslu, neboť špatné vidění na normální čtecí vzdálenost je způsobeno stárnutím, kdy se pružnost oční čočky postupně snižuje. U mladého člověka je oční čočka velmi pružná a snadno mění tvar, což vám dovoluje bez problémů zaostřit na různé vzdálenosti. Tato vlastnost oční čočky se nazývá akomodace. Pro vaši představu - aby obraz byl ostrý a vy jste dobře viděli, pak čím blíže se předmět nachází, tím musí být čočka pružnější.  Jenže s věkem se pružnost oční čočky postupně snižuje, a tak čím blíže se předmět nachází, tím obtížnější je zaostřit. Pokud tedy při čtení musíte natahovat ruce a posouváte knížku dál od sebe, protože jinak vidíte rozmazaně, pak se nejspíš už s presbyopií potýkáte.

Vetchozrakost se objevuje kolem 40.-45. roku věku a vrcholí ve věku 63-65 let, kdy se stabilizuje a dále se už nezhoršuje. Řešením je korekce zraku pomocí brýlí na čtení, kontaktních čoček nebo pomocí oční operace. Záleží na vás, pro co se rozhodnete a co vám bude více vyhovovat. Z nošení brýlí můžete udělat přednost, nosí se totiž brýle v různých tvarech, typech i barvách, takže je můžete využít jako módní doplněk a sladit je s oblečením, barvou vlasů, kabelkou apod. Kontaktní čočky ocení pravděpodobně nejvíce ten, kdo si na brýle těžko zvyká a komu brýle překážejí. Musíte se však naučit čočky nasazovat a  také je pravidelně čistit a dezinfikovat.

Patříte-li k těm, kteří brýle ani čočky nosit nechtějí, pak je jediným řešením operace. Na tento problém se zaměřuje metoda PRELEX, při níž je původní lidská oční čočka, jejíž dioptrická hodnota a schopnost zaostřovat už neodpovídá dioptrickému stavu oka a požadavkům pacienta, odstraněna a místo ní je implantována umělá nitrooční čočka. Metodou je možné odstranit jakýkoli počet dioptrií, takže pokud vás vetchozrakost a zhoršené vidění na blízko znepokojuje, můžete se nechat operovat ihned, jakmile se u vás vada projeví nebo můžete k operaci přistoupit kdykoli později, až vás zhoršující se zrak začne obtěžovat.

Operace se provádí pomocí speciálního přístroje ambulantně, během krátkého bezbolestného zákroku. Pacientům je místo původní čočky implantována umělá multifokální oční čočka (jednou z nejkvalitnějších je AcySof ReSTORE), která umožní vidění do blízka i na dálku bez brýlí. K běžné činnosti se lze vrátit téměř okamžitě, čtení nebo sledování televize je bezproblémové hned následující den a k pracovním povinnostem se většina pacientů vrací během dvou až sedmi dnů.

Multifokální oční čočky jsou navrženy tak, aby poskytovaly kvalitní vidění na blízko i na dálku. Jsou vyrobeny z hydrofobního akrylátu a jsou k oku šetrné. Čočky jsou dostatečně odolné, dokonale chrání oční sliznici a snižují riziko jejího poškození a následného zhoršování zraku. „Na naší klinice používáme speciální nitrooční čočky vybavené tzv. žlutým filtrem, který chrání oko před všemi škodlivými složkami slunečního záření včetně „near“ záření (modrá složka světla),“ říká primářka kliniky DuoVize v Praze MUDr. Lucie Valešová a dodává: „Toto záření je velmi nebezpečné zejména pro pacienty po operaci šedého zákalu nebo u mladších pacientů, kteří volí výměnu oční čočky z dioptrických důvodů, protože může vyvolat postižení oční sítnice a běžná umělá čočka proti němu nechrání.“

Co byste měli vědět

PRELEX není jen skvělým řešením problémů s viděním, ale také je to preventivní léčebný zákrok. Po operaci totiž pacientům již nehrozí vznik šedého zákalu a výrazně se snižuje riziko záchvatovitého zeleného zákalu. Je ideální pro pacienty, u kterých se kombinuje velký počet dioptrií s rodinnou zátěží šedým a zeleným zákalem.

oči
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%