Koupelna v paneláku?
Bez umakartového jádra

Koupelna v paneláku?
Bez umakartového jádra

9. 6. 2014

Přes tři miliony lidí žijí v Česku v panelákových bytech. A protože více než polovina z nich (především z řad starší generace) se nehodlá nikam stěhovat, vyplatí se přemýšlet o rekonstrukci takového bytu, která pomůže byt opticky zvětšit a přinést moderní bydlení srovnatelné s byty v novostavbách. Tím spíš, že ceny stavebních prací a materiálu klesly na minimum v porevoluční historii.  

Jako první obvykle přichází na řadu umakartové jádro. Nejlevnější a nejrychlejší je jeho obklad sádrokartonem. Práce probíhá nasucho a trubky se jednoduše skryjí za příčkou ze sádrokartonu. Cihly či tvárnice by se musely omítat, což je dražší a trvá to déle. Výhodou však je, že lépe tlumí zvuky. Časté je nyní spojování WC a koupelny do jedné místnosti. Probouráním příčky sice získáte víc místa, ale tam, kde žije víc lidí, to není ideální řešení. Chybějící prostor lze v malé koupelně získat i jinak. Na trhu je dostatek van či umyvadel určených přímo do rekonstruovaných panelákových jader. Vyrábějí se menší vany se zasunovací zástěnou, které jsou něčím mezi vanou a sprchovým koutem. Dá se v nich sednout, dá se v nich sprchovat, aniž voda stříká ven.

„Větší prostor je možné získat i opticky pomocí světlých barev. Vůbec světlo je v malých prostorách důležité. Platí, že čím menší koupelna, tím by měla být osvětlenější,“ podotýká architekt Jiří Sobotník. Častým řešením podle něho také bývá umístit do stěny sousedící třeba s předsíní takzvané skleněné cihly neboli luxfery. Získáte tak prosvětlení a estetický doplněk v jednom. A pokud máte v koupelně umístěnu pračku, měla by být úzká s plněním shora, zabere méně místa.

Před vyzděním koupelny budete potřebovat posudek statika, aby nedošlo přetížení stropů. Ideální je, když všechny podklady připraví firma, která bude rekonstrukci provádět, tedy zařídí i stavební povolení na úřadě. Pokud není byt v osobním vlastnictví, je třeba o rekonstrukci informovat družstvo. I když jde o byt v osobním vlastnictví, povinností je seznámit sousedy s tím, že budou probíhat stavební práce.

A kolik vás rekonstrukcí bytového jádra bude stát? Jestliže plánujete obložení sádrokartonem, nové obklady, podlahu, novou vanu, umývadlo a baterie, počítejte s cenou od šedesáti do sto tisíc korun v závislosti na kvalitě materálu. Lepší cenu se můžete pokusit vyjednat, pokud se domluvíte na rekonstrukci s dalšími sousedy. Samotná práce zabere pět dní.

Nepočítejte s tím, že s panelákovou koupelnou uděláte zázraky. Přesto přestavbou docílíte, že se z nevzhledné kobky stane příjemné a praktické místo.

bydlení
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.