Magnolie, lilie na větvích

Magnolie, lilie na větvích

18. 4. 2014

Magnolie, to jsou obrovské květy na stromě bez listů. Magnolie to jsou lekníny na větvích nebo raději lilie? Magnolie to je šácholan. Původem pochází z oblastí východní Asie a Ameriky. Typická je rostlina v japonských zahradách, oblíbená je v čínské medicíně.

Pro svou zahradu si můžete vybrat druhy různých velikostí, od keřů až po vzrostlé stromy. Keře jsou svoji celkovou stavbou drobnější a tomu odpovídá i velikost květů. Botanici rozdělují magnolie do dvou kategorií - na kvetoucí před olistěním  a po něm. U nás se mnohem větší oblibě těší druhy kvetoucí před olistěním. Nejčastěji pěstovaná je magnolie Soulangeova (Magnolia soulangeana) a magnolie hvězdnatá (Magnolia stellata).

Magnolie vysazujte brzy z jara nebo na podzim do dobře propustné, nepřemokřené půdy s mírně kyselou reakcí. Magnolie koření mělce, proto místo okolo ní neokopávejte. Z tohoto důvodu by rostlina měla růst na místě chráněném před větrem.

České jméno šácholan má svůj původ ve staročeském pojmenování šisky - ŠÁCH. Po odkvětu se na magnoliích objevují šiškovitá plodenství. Až letos narostou, bude i fotka.

Na webu www.aubrieta.cz naleznete další povídání o těchto půvabných stromech, rady na pěstování a velkou fotogalerii, kterou jsem celou pořídila v Botanické zahradě Na Slupi v Praze.
Krásné magnoliové dny Vám přeji, Vaše Aubrieta 

Aubrieta květiny
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%