Foto

Stát si posvítí na poskytovatele
lichvářských půjček

22. 8. 2012

Je to sice notoricky známý příběh, přesto ho mnozí stále opakují. Nalétnou na zdánlivě výhodné podmínky půjček, kreditních karet či jiných nákupů, zadluží se, a pak se dostávají do velmi tíživé životní situace. Týká se to také seniorů – už šedesát tisíc z nich čelí exekuci.

I z tohoto důvodu hodlá ministerstvo financí významně zpřísnit pravidla pro poskytování spotřebitelských úvěrů. Chystá se například zakázat, aby firmy požadovaly bianko směnky nebo ručení domem či bytem při půjčce do několika tisíc korun. Úvěrové firmy budou muset navíc zjistit, jestli má žadatel o půjčku peníze na splacení. Pokud ne, nebudou mu smět půjčit. Novela, kterou nyní schválila vláda, by měla platit od příštího roku.

Ministerstvo si od novely především slibuje, že se uleví lidem, kteří si půjčují od neseriózních firem a mnohdy na tyto půjčky doplatí, a především, že ubude dlužníků neschopných splácet. „Novela výslovně uvádí, že společnost může úvěr poskytnout pouze tehdy, když je z posouzení finanční situace budoucího dlužníka zřejmé, že bude schopen úvěr splácet,“ řekl vedoucí oddělení ochrany spotřebitele Lukáš Vacek.

Novela také zavede zákaz používat lichvářské telefonní linky se zvýšeným tarifem - začínající trojčíslím 9xx - či vyžadovat posílání SMS a DMS zpráv. Právě tuto praxi používají některé nebankovní firmy. Zákazník půjčku nedostane, ale stejně provolá stovky až tisíce korun.

Podle registru klientských informací stoupl objem ohrožených nesplacených úvěrů loni na 40 miliard korun. Z této částky se dlouhodobých úvěrů týkalo 32 procent, tedy asi 13 miliard korun. U krátkodobých úvěrů činil podíl ohrožených úvěrů 68 procent, přes 27 miliard korun. Své závazky řádně nesplácelo na 300 tisíc lidí, více než 90 procent z nich mělo krátkodobý úvěr.

peníze půjčky a úvěry
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.