Expedice oksroN: vánoce, vánoce, přicházejí...

Expedice oksroN: vánoce, vánoce, přicházejí...

7. 5. 2014

...Pokračování

Jedeme do Rovaniemi, které je vzdáleno coby kamenem dohodil. Zastavujeme u benzinky, abychom napojili koně, kteří netrpělivě řehtají pod kapotou. Rarita. Stojíme přesně na čáře, vyznačující polární kruh, můžeme si chodit za a před něj semtam a navíc sto metrů na druhé straně dálnice je v Evropě vyhlášené sídlo Santa Clause. Běžíme tam úprkem a ani nám nedojde, že přebíháme dálnici a mohli jsme dostat nadílku dříve, než jsme ke Clausovi doběhli.

Lidí jako much a Japonců obvzláště. Atrakce na atrakci a za deset minut málem nakupujeme dárky na vánoce. Z reproduktorů se linou vánoční koledy ve všech možných jazycích. Milan napsal vánoční pohledy a zanechal je na poště s tím, že budou odeslány těsně před Vánocemi. Já na to šel trochu jinou, dvojitou cestou. Napsal jsem vánoční pozdrav na krásně vyvedenou pohlednici a jako adresu jsem uvedl Vánoční Pošta, Boží Dar 1 362 62 Boží Dar, Czech Rebublic a do textu vepsal přání a jako P.S. požádal, aby pošta na Božím daru odeslala tento pozdrav na moji adresu. Stalo se a božidarská pošta pozdrav orazítkovala, vložila do obálky s mojí adresou a odeslala. Díky za to. Mám doma raritu.

Andrejka se fotograguje na saních se Santa Clausem a posléze s ockem, který se Clausovi nápadně podobá. Jen ten kožich jaksi chybí. Ze dřeva vyvedený rozcestník ukazuje opět do celého světa a jakýsi vtipálek z Trutnova na něj připíchl ceduli, že Trutnov je vzdálen 2654 km. Tak to je pěkně vedle. I Prahu tam někdo připsal a tak se ocitla mezi evropskými metropolemi.

Santa Claus je symbolem Laponska a Finska. Návštěvit finskou část Laponska je prakticky nemožné bez navštěvy jeho vesnice na polárním kruhu u města Rovaniemi. Hlavním posláním Santa Clausr je udržet duševní pohodu dětí a dospělých, šířit ducha Vánoc po celém světě. Jednou z hlavních atrakcí této oblasti je samozřejmě Santa Claus Main Post Office. Děti i dospělí tu sedí u krbu, píší přání, lepí unikátní Arctic Circle razítka na obálky a nenechávají si ujít příležitost k fotografování a chatování se Santa Clausem.

Ti, kteří dávají přednost aktivnímu odpočinku využijí úžasnou jízdu na tradiční laponskou sobí farmu nebo se projdou parkem Santa Clause. Není divu, že tato "vesnička" je považována za jedno z nejlepších cestovních dobrodružství ve Finsku. 

Úzkou,bílou čáru, která vyznačuje, kde se vine polární kruh, jsme si všichni do jednoho oblíbili a na fotkách nechyběl na ní ani jeden z nás. Milan s šéfem dokonce vyvracejí přísloví, že nelze být jedním zadkem na dvou místech. Pak jsme se všichni shromáždili u rozcestníku a společně zazpívali vánoční píseň Půjdem spolu do Betléma...což způsobilo velký zájem přihlížejících turistů. A tak jsme si vykoledovali slušnou časovou ztrátu a nezbývá, než ji rychle dohnat. Startujeme tedy ne do Betléma, ale do blízkého Rovaniemi a přímo do muzea Articum. No a tam je to pro ctitele Arktidy ráj na zemi.

Však si o tom příště přečtete víc...

expedice oksroN
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.