Nový Márquezův román
možná vyjde posmrtně

Nový Márquezův román
možná vyjde posmrtně

21. 4. 2014

Zesnulý kolumbijský mistr magického realismu Gabriel García Márquez by mohl ještě jednou potěšit své čtenáře novou knihou. Nakladatelství Random House by rádo posmrtně vydalo román s pracovním názvem En agosto nos vemos (Uvidíme se v srpnu), který by mohl vyjít, pokud tak rozhodne rodina autora.

García Márquez zemřel minulý čtvrtek ve věku 87 let v Mexiku.

Spisovatel na nové knize dlouho pracoval. "Rukopis je hotov a mohlo by se z něj stát posmrtně vydané dílo," řekl zástupce nakladatelství Cristóbal Pera, který stál i za vydáním zatím poslední Márquezovy knihy z roku 2004, románu Na paměť mým smutným courám.

Veřejná pietní ceremonie v Mexiku se uskuteční v úterý v Paláci krásného umění a zúčastní se jí také mexický prezident Enrique Peňa Nieto a kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Ve stejný den proběhne smuteční mše v katedrále v kolumbijské metropoli Bogotě.

Márquezovy ostatky byly zpopelněny ještě v den jeho smrti během soukromého obřadu. Zatím není jasné, kde bude urna s popelem uložena. Kolumbijský velvyslanec v Mexiku José Gabriel Ortiz však naznačil, že by popel mohl být rozdělen mezi Kolumbii a Mexiko. V Mexiku žil Kolumbijec s přestávkami od počátku 60. let.

García Márquez se narodil 6. března 1927 a první velký literární úspěch mu v roce 1967 přinesl román Sto roků samoty. Slavné jsou i jeho další knihy Láska za časů cholery, Kronika ohlášené smrti, Podzim patriarchy či Generál ve svém labyrintu. Nobelovu cenu obdržel v roce 1982.

knihy spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.