Vynálezce telegrafu
Guglielmo Marconi

Vynálezce telegrafu
Guglielmo Marconi

25. 4. 2014

Italský fyzik a elektrotechnik Guglielmo Marchese Marconi, narozený před 140 lety 25. dubna 1874, si jako první nechal patentovat bezdrátový telegraf, tehdy naprosto revoluční způsob radiového spojení. Nositel Nobelovy ceny za fyziku tak podstatně zdokonalil radiotelegrafii, ale působil též v politice.

Marconi založil několik úspěšných společností podnikajících v oboru radiotelegrafického spojení. Pro papeže Pia XI. vybudoval Radio Vatikán, které zahájilo provoz v roce 1931.

Rodák z italské Bologni má na kontě i další vynálezy - magnetický detektor, duplexní radiotelegrafii, rotační jiskřiště či vodorovnou směrovou anténu. Jeho autorství je však v některých případech sporné - americký nejvyšší soud ochranu některých jeho patentů v roce 1943 zrušil s tím, že byly obsaženy v o deset let starších patentech Nikoly Tesly.

V roce 1909 obdržel Marconi společně s Karlem Braunem Nobelovu cenu za fyziku. Od roku 1930 byl předsedou Italské královské akademie, v roce 1936 se stal členem Papežské akademie věd. Zemřel 20. července 1937.

vynálezci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.