Národní muzeum vystavuje
tajemné bedny rytíře Jiruše

Národní muzeum vystavuje
tajemné bedny rytíře Jiruše

10. 5. 2012

Dvě tajemné bedny z pozůstalosti rytíře Bohuslava Jiruše mohou obdivovat návštěvníci nové budovy pražského Národního muzea. Bedny doplňují úspěšnou výstavu Vynálezci a vynálezy, která připomíná slavné i opomíjené vynálezce a objevitele, spjaté s českým prostředím. „Kromě prohlídky samotných beden se lidé dozví i to, kdo vlastně byl Bohuslav Jiruš. A vedle rozměrných dřevěných schrán uvidí i jeho osobní předměty a dobové archiválie,“ popsala Pavla Belaňová z Národního muzea.

Dřevěné bedny s tajuplným obsahem jsou součástí sbírek Národního muzea již více než sto let. Jde o památky po šlechtici Bohuslavu Jirušovi, které bude možné podle jeho závěti otevřít až v roce 2101. Jedná se o dvojici schránek o rozměrech přibližně 1,2 m (šířka) krát 0,8 m (výška) krát 0,69 m (hloubka). Hmotnost každé z nich činí zhruba 300 až 400 kilogramů. Povrch kryje ze všech stran masivní dřevěná deska široká asi dva centimetry. Vnitřek je vyložený zinkovým plechem.

Pracovníci Národního muzea chtěli do dvou tajemných dvou beden nahlédnout pomocí neinvazních metod, které by se beden fyzicky nedotkly. Proti jejich skenování se ale nakonec v anketě vyslovilo 53 procent hlasujících. Svůj názor vyjádřilo více než 3000 osob.

historie výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.