O víkendu zahrozí
klíšťata, varují experti

O víkendu zahrozí
klíšťata, varují experti

26. 4. 2014

Riziko napadení klíštětem bude o tomto víkendu velmi vysoké, podle předpovědi dosáhne v desetistupňové škále v sobotu stupně sedm a v neděli osm. Lidé by měli užít repelenty, nevstupovat do křovin a po vycházce prohlédnout celé tělo. Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben radí chránit také psy a kočky, kteří se pohybují venku.

"Po letošní mírné zimě je riziko nejen ve volné přírodě, ale i v zastavěných částech obcí a měst či v městských parcích," upozornil Duben.

Nákup ochranných prostředků proti klíšťatům sice něco stojí, podle mluvčího se ale vyplatí vzhledem k tomu, že klíšťata mohou přenášet lymeskou boreliózu nebo klíšťový zánět mozku.

Pokud jde o nebezpečí klíšťového zánětu mozku, je třeba si podle Dubna při odstraňování klíštěte uvědomit, že virus nemoci je ve slinách klíštěte, tudíž je vhodné po odstranění ranku povrchově dezinfikovat. Bakterie borelie je u klíštěte ve střevech, proto je chyba dusit klíště při vytahování olejem nebo máslem, protože obsah trávicího ústrojí zvrátí do rány. Nejlépe je klíště za pomoci pinzety vyviklat.

Pokud se v místě zakousnutí klíštěte objeví jakékoli zarudnutí, otok, případně zvýšená bolestivost, je třeba vyhledat lékaře. "A to platí jak pro lidi, tak pro zvířata," shrnul Duben. Lidem také doporučil očkování proti klíšťovému zánětu mozku, vakcína proti borelióze pro lidi není. Psy naopak lze proti borelióze očkovat, proti klíšťové encefalitidě vakcinace pro zvířata neexistuje.

Domácím zvířatům poskytne ochranu obojek proti parazitům, nebo je lze ošetřit speciálními pipetami s prostředkem, který chrání proti klíšťatům i blechám. "Přípravek se aplikuje mezi lopatky, kam se vetře, ochrana by měla trvat minimálně šest týdnů. Existuje i prostředek, který se aplikuje na zahradu," dodal Duben.

klíšťata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.