Sezóna chřestu
začala letos dříve

Sezóna chřestu
začala letos dříve

25. 4. 2014

Sezóna chřestu v Česku letos začala díky lepšímu počasí již v polovině dubna, téměř o měsíc dříve než loni. Jeho plochy se dále rozšiřují. Sklízet by se letos měl zhruba ze 120 až 130 hektarů, loni to byla přibližně stovka hektarů.

Český chřest má slavnou minulost, dodával na například císařský dvůr ve Vídni, do Německa či do Říma. "Poslední chřest v Československu byl coby buržoazní zelenina zaorán v roce 1955," uvedl Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny u nás.

Znovu pěstovat plodinu na Mělnicku začali v 90. letech minulého století Holanďané. Firma však zkrachovala, od roku 2012 má nové české majitele a podniká pod novým jménem. Chřest se nyní vrací i na poslední pole u Hostína, které v 50. letech nuceně opustil. "Našli jsme to pole a po 60 letech tam chřest vracíme," podotkl Charvát.

Podobně jako v uplynulé sezóně by i letos mělo zhruba 70 procent produkce chřestu prodat na tuzemském trhu, zbývajících 30 procent se vyveze. Odebírá jej většina nejlepších pražských hotelů a restaurací, své zákazníky si však český chřest našel například v Japonsku a Spojených arabských emirátech Ještě před několika lety byl ale poměr opačný a naprostá většina českého chřestu směřovala na vývoz.

Čerstvý chřest je od začátku dubna možno koupit jak přímo na farmě v Hostíně u Vojkovic, tak na některých farmářských tržištích. Do své nabídky jej také zařazují některé obchodní řetězce a stále populárnější farmářské prodejny. "Češi i dnes občas nahlíží na chřest s nedůvěrou a rozpaky. Ale tento trend se postupně mění. Z našich dat vyplývá, že jeho spotřeba rok od roku stoupá, za rok prodáme několik desítek tun chřestu," uvedla manažerka nákupu ovoce a zeleniny obchodního řetězce Tesco Stanislava Mele.

Tuzemský chřest má dva základní druhy - bílý a zelený. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu pěstování - bílý vyrůstá z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla. Zelený dorůstá na světle, má menší objem a menší výnos a je dražší.

ovoce - zelenina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.