Kouzlo časů minulých: lásky čas

Kouzlo časů minulých: lásky čas

1. 5. 2014

Tenkrát po válce nás uváděl do života Karel Hynek Mácha, Fráňa Šrámek se závany, které vydávaly Stříbrný vítr a sekundoval jim i Vilém Mrštík se svou Pohádkou máje. Ve svých sedmnácti letech naplněn všemi krásami každičkého zákoutí komůrky, která si říkala platonická láska, jsem opět čekal na májové dny a psal jednu báseň za druhou. Samozřejmě patřily už předem do sbírky, kterou jsem nazval "Opium".

"...a hlava bolí, tvář mně bledne
a chtěl bych tolik, tolik říci jen té jedné,
že ve vlasech jí voní mládí a na rtech malina.
Kdo ochutnal, ten nezapomíná...."

Byla taková. Bylo ji patnáct, napůl dítě, napůl žena. Hrála se mnou ochotnické divadlo a na mé časté, nesmělé pohledy odpovídala sklopenýma očima. S ní jsem prožil jeden jediný máj. Natruc jejím rodičům jsme chodili ruku v ruce, procházky lesem končily na mýtince jako dlaň, kde nahlédnout mohla pouze zvědavá srnka, drželi se za ruce, protože jsme nevěděli co s nimi a byli jsme těsně před nebeskou branou a nesáhli jsme na kliku. Při cestě domů jsme zjistili, že Áně chybí jedna platinová naušnice. A tak jsme se vrátili. Našel jsem ji na oné mýtince a byl to stejný zázrak jako to, že jsme byli spolu, hřálo slunce, zelenal se les a koncertovali ptáčci.

Léto bylo horké a přející.

Na podzim Aňa nastoupila do zdravotní školy v okresním městě, internát ji zbavil svobody a moje básničky začaly čím dál víc odpovídat názvu sbírky, do které jsem je řadil jednu za druhou. A pak jsem pochopil: tančila jedno léto. Za čas jsem zmizel ve světě a našel tu pravou. Říkám jí tak už sedmapadesát let.. A poezie? Když se dobře díváte, najdete ji na každém kroku. Musí se ovšem chodit s otevřenýma očima.

láska vztahy a sex
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%