Doby, kdy jsme byli
leteckou velmocí

Doby, kdy jsme byli
leteckou velmocí

27. 4. 2014

Meziválečně Československo se mohlo právem řadit mezi středoevropské letecké velmoci. Pod heslem "vzduch je naše moře" se létání věnovaly tisíce nadšenců a letecké továrny vyráběly celou škálu typů. Prvním strojem československé výroby byl už necelý rok po první světové válce dvojplošník Bohemia B-5, který před 95 lety, 27. dubna 1919, poprvé vzlétl na letišti v Borech u Plzně.

Konstruktérem historického letounu byl známý český letecký průkopník Oldřich Haller a v hangáru na Borech ho postavili členové sdružení leteckých nadšenců Bohemia. Zalétal ho legendární Rudolf Polanecký, zkušený pilot, který si ze služby v rakousko-uherském vojenském letectvu odnesl vyznamenání za statečnost. Veřejnosti se podle historika letectví Iva Pujmana tento elegantní stroj poprvé představil o čtyři dny později, na prvního máje, kdy létal nad Plzní a na manifestující davy se z něj snášely letáky a propagační letecké brožurky. Zrekonstruovaný letoun představuje v rámci Letecké muzeum Kbely v Praze.

letadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...