Některá města brzy zakážou
vjezd starým automobilům

Některá města brzy zakážou
vjezd starým automobilům

12. 5. 2012

Města budou moci od příštího roku vytěsnit ze svých silnic auta, která příliš znečišťují životní prostředí. Pokud vyhlásí takzvanou nízkoemisní zónu, vjezd do ní bude možný jen se speciální plaketou za 150 korun, kterou ovšem získají pouze vozy, jež splňují stanovené emisní limity. A z těch vyplývá, že se to většině aut starších než z roku 1997 nepodaří.

Zóny půjde vyhlásit podle nového zákona jen v oblastech se znečištěným ovzduším, které zároveň mohou motoristé objet po silnici stejné nebo vyšší třídy. Auta v nich mají být rozdělena do čtyř pásem, přičemž ta nejstarší s nejvyššími emisemi – zaregistrovaná před rokem 1997 – plakety nedostanou a bude tak pro ně platit v obcích se zónami zákaz vjezdu.

Rozdělení do emisních kategorií se má lišit podle toho, zda jde o vozidla se vznětovými, či zážehovými motory. Přísnější podmínky přitom budou platit pro vznětové motory, především s ohledem na emise jemného prachu. Elektromobily, hybridní auta nebo vozy používající jako palivo bioplyn a bioethanol budou mít automaticky nárok na zelenou plaketu. Motorky zaregistrované před rokem 1993 mají spadat do první kategorie, mladší automaticky do čtvrté.

Kategorie dva až čtyři budou odstupňovány podle emisí. Odlišovat je bude barva – červená pro druhou kategorii, žlutá pro třetí a zelená pro čtvrtou. Platnost plaket bude neomezená. Aby nešlo plaketu přenášet, bude na ní zaznamenána registrační značka vozidla.

Zájem o zavedení emisní zóny již projevilo lázeňské město Klimkovice, v Praze možnost vytyčení zón posuzuje zvláštní pracovní skupina. Novinku po vzoru Německa zavedli do českého práva zákonodárci schválením novely zákona o ovzduší. „Do budoucna se počítá se zakotvením kompatibilnosti českého a německého systému nízkoemisních zón a vzájemného uznávání emisních plaket,“ uvádí nařízení.

Polovina výnosu z prodeje plaket půjde do obecních kas, druhá polovina bude sloužit na pokrytí jejich výroby.

auta ekologie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.