Víte, co jíte? Nevíte!

Víte, co jíte? Nevíte!

28. 4. 2014

Naprostá většina českých občanů (přes 80 procent), se domnívá, že ví, jak vybírat potraviny vhodné pro zdravý životní styl. Výživové hodnoty ovšem pravidelně sleduje jen necelých 17 procent z nich. A z průzkumů mezi veřejností navíc vyplývá, že dvě třetiny lidí považují svůj jídelníček za nevyvážený, důvodem je podle nich nedostatek vůle, času a peněz.

Nevyvážený jídelníček vysvětlovalo 28,4 procenta lidí tím, že stravovat se zdravě je drahé, pro 21,9 procenta je to časově náročné a 17,3 procenta chybí k výběru vůle. „Stravovat se zdravě ale nemusí být nutně dražší. Nevhodně sestavený jídelníček vede k přejídání, a proto nás stojí často více peněz než pestrý jídelníček s vyváženým poměrem živin,“ upozornil specialista na výživu Petr Havlíček.

Podle průzkumu přetrvávají mezi lidmi o výživě mýty. Podle 24,5 procenta by se po páté hodině už nemělo vůbec jíst, podle 29,2 procenta jsou margaríny zdrojem škodlivých nenasycených mastných kyselin a podle 39,2 procenta je slunečnicový olej vhodnější než řepkový.

Čtěme obaly

Průzkum také potvrdil, že obecné poučky lidé dobře znají – 46 procent dává přednost méně tučnému masu nebo vybírá méně sladké nápoje. Více než třetina ale nedokázala určit tuky, které škodí zdraví.

„Lidé vnímají výživová doporučení výběrově, často mají strach z přídatných látek, šizených potravin, v lepším případě hledí jen na přijatou energii. Celkové nutriční složení potravin ale sleduje málokdo,“ doplnila dietoložka Karolína Hlavatá a připomněla, že nevhodně sestavený jídelníček je příčinou řady onemocnění, jako jsou nemoci srdce a cév, cukrovka, nadváha či obezita.

Moc solíme

Chybou je podle odborníků například přílišné solení, 56 procent dotázaných prý omezuje vědomě spotřebu soli, ve skutečnosti však Češi solí třikrát víc, než je vhodné. S 13 až 14 gramy soli denně se řadí v Evropě hned za Maďary. Polovina Čechů nemá představu o doporučené denní dávce soli, která by u dospělého neměla překročit pět až šest gramů.

Problémem jsou také tuky, oproti doporučením mají dvě třetiny Čechů ve stravě více živočišných než rostlinných tuků, nebo o zdrojích tuku ve svém jídelníčku nepřemýšlejí, a 44,5 procenta neví, že nejvíc škodí zdraví ztužené tuky, které jsou například v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády a některých laciných polevách.


Nejčastější chyby při výběru potravin

1.

nečteme výživové hodnoty na obalech

2.

nedokážeme rozlišit zdroje vhodných tuků od zdrojů těch méně vhodných

3.

dáváme přednost bílému pečivu před celozrnným

4.

upřednostňujeme tučnější varianty nebo množství tuku ve výrobcích nesledujeme

jídlo potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.