Irsko nejen zelené aneb
moje pracovní dovolená

Irsko nejen zelené aneb
moje pracovní dovolená

29. 4. 2014

Při návštěvě tohoto ostrova jsem poznala, že Irsko není jen katolické, bramborové či plné hudby, ale také - deštivé. Déšť v jakékoli podobě byl součástí každého dne. Od mrholení přes déšť, průtrž mračen až po jemný deštík ve slunci, který vytvoří nádherné duhy s jasně zářícími barvami. Kde jinde v takových chvílích hledá azyl knihovnice než v knihovně, kterou najde i v zahraničí takříkajíc "po čuchu". Zvu vás na prohlídku irských knihoven pohledem individuálního turisty, který se díky rodinnému zázemí nemusel obávat jazykové bariéry.

Čím a kde začít? Na úvod mohu jen konstatovat, že společným znakem navštívených knihoven je nejen nedostatek místa, ale také zvláštnost míst, kde sídlí.

Nejdříve se podíváme do hotelové knihovničky bez knihovnice v Tralee. Hotelový host jen nahlásí v recepci příchod do malých, leč útulných salonků zařízených jako půjčovna a čítárna, a odchod z nich. Výběr je různorodý, od ženských románů až po encyklopedie.

Další navštívená knihovna v Kinsale odpovídá svým typem obecním knihovnám u nás a najdeme ji v kostelíku, kam se přestěhovala v roce 1991. Prostředí je sice zajímavé, leč poněkud chladné! 

Městečko Clonakilty má 2 000 obyvatel a knihovnu, která sídlí od roku 1986 ve mlýně. Působí jako středisková knihovna a řídí 4 obecní knihovny v okolí. Nejhezčím místem je čítárna, sice běžně zařízená, ale s výhledem na mlýnské kolo a vodní náhon, jehož zurčení čtenáře neruší, ale příjemně uklidňuje.

My však pokračujeme dále a zaměříme se na pojízdné knihovny. Jejich provoz a organizaci zajišťují městské knihovny. Potkaly jsme jich opravdu hodně a na různých místech - na náměstí, parkovišti i u vesnické hospody. Autobusy jsou velké, bílé, s černým nápisem Library. Do půjčovního místa zajíždí 2x týdně na 2 hodiny, jednou dopoledne a podruhé odpoledne. Nabídka není sice vyčerpávající, ale čtenáři si mohou konkrétní titul objednat. Více podrobností jsme nestihly zjistit, ale zaujalo nás, že posádkou a tedy i knihovníky jsou muži!

Město Cork má centrální městskou knihovnu, která řídí městské pobočky, mobilní knihovny po městě a pobočku, která provozuje mobilní knihovny v kraji. Vznik knihovny se váže k roku 1892. Cork jako první přijal zákon o veřejných knihovnách z roku 1855 a otevřel první, velmi populární, veřejně přístupný dům na čtení, z královského institutu. V roce 1905 byla založena nová knihovna, která však vyhořela v roce 1920. Obnovený fond knihovny se v roce 1930 přestěhoval do současné budovy jako Městská knihovna Cork. Je krásná! I když je umístěna v historické budově, je prostorná, světlá, tajuplná, a přitom moderní. V této knihovně jsem si opravdu přála, aby déšť nepřestával a my nemusely pokračovat v cestě.

Myslím, že v dnešní technické době není nic krásnějšího, než otevřít a číst knihu ještě vonící novotou! A kdy jindy máme nejvíc času na čtení než o dovolené!

 

Jaká byla vaše nejlepší dovolená? Kde jste ji prožívali a čím byla výjimečná? Jezdíte raději do zahraničí, či po vlastech českých? Využíváte služeb cestovních kanceláří, anebo si plánujete dovolenou sami? Využíváte v důchodovém věku možnosti ubytování v průběhu týdne, kdy bývají penziony a hotely levnější? Napište příspěvek na téma "Moje nejlepší dovolená". Autor nejzajímavějšího článku získá slevový voucher na zájezd od CK Galileo v hodnotě 5000 Kč!
dovolená Soutěž: Nejlepší dovolená
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.