Můj hlas pro Francii

Můj hlas pro Francii

29. 4. 2014

Vždy, když začnu přemýšlet o dovolené, nedá se nic dělat, napadá mě Francie. Málokdy se mi z tohoto "lákadla" podaří vyklouznout, a když ano, stejně je to s nějakou "úlitbou" francouzským krásám. Není se také co divit. Moje "země zaslíbená" je sedmkrát větší než naše země česká a tu také nelze "odbýt" jedinou dovolenou.

Suma sumárum, samotnou Paříž už ani nedokážu spočítat. Po "naší" revoluci, která mi vrátila naději v cestování, jsem si vytyčila cíl navštívit toto "město měst" každý druhý rok. Nebyl to nesplnitelný úkol, protože studentky (později i studenti) obchodní akademie a zároveň oddaní sympatizanti jazyka francouzského, nedali jinak.

Paříž se stala naší "srdeční záležitostí". Ostravská CK nám vycházela vstříc, takže program byl vždy nastaven dle našich přání. K notoricky známým místům, kde "eiffelka" si podržela své prvenství, přibyla čtvrt Marais, s výstavnými paláci francouzské šlechty a půvabným náměstím Vosges. Také klenotnické náměstí Vendome s hotelem Ritz a nádherná, našimi turisty neprobádaná, malebná zákoutí  na "hoře" Montmarte". Vraceli jsme se vždy okouzleni a nadšeni a pouštěli se s novou chutí do libozvučné francouzštiny.

Také dalším nástrahám té "sladké Francie " se nedá nepodlehnout. Díky mému muži, který rovněž neodolal jejím svodům, se před námi otevřela nádherná škála dovolených vlastním autem pod vlastním stanem. Poznali jsme tak kouty, které většinou cestovní kanceláře nenabízejí. Malebné Alsasko s hrázděnými domy dává svými jmény, Mulhouse, Riquewihr či Kaysersberg, tušit něco o blízkosti německých sousedů a o historickém posouvání hranic "sem a zase zpět." Vinice všude, kam oko dohlédne. Víno v tzv.pistolích chutná skvěle.

Nenápadně se mění kraj i víno z vinic. Jsme v Burgundsku. "Já vezu révu z Burgund sem," ozve se hlas Karla IV. Nerudovými ústy. Dobře jsi to, králi náš, zařídil, tady opravdu "teče" víno z nejlepších. Ne nadarmo se pás vinic, široký pouze 8 km a dlouhý 48 km, jmenuje "Cote d' or" - Zlaté úbočí. A na jeho konci světově proslulé Beaujolais!

Francouzské středohoří okouzlilo divokou přírodou, divokou řekou s kaňony a čerstvými pstruhy tam nalovenými. Vysoko na obloze supi a dole pod nimi stáda ovcí, z jejichž mléka již po staletí zraje hluboko v podzemí městečka Roquefort ten výjimečný, z dalších 420 jinak výjimečných sýrů, sýr s modrou plísní.

Na západ od této nezapomenutelné krajiny další poklad - Region Périgord. Jedeme tam zvláště do jeskyní Lascaux, ve kterých nás čeká úžasná galerie člověka cromagnonského. Buď pozdraveno a požehnáno umění našich pradávných předků! Kraj skrývá i jiná tajemství. Jedním z nich klášter založený Karlem Velikým, klášter, který "se zdál " mému muži ve snu, aniž by o něm věděl! Cestou nám neuniknou hejna dokulata vykrmených husiček, které končí na tržištích a posléze v proslavených paštikách "foie gras".

Projíždíme městem Albi s další nádhernou katedrálou a muzeem malíře Toulouse - Lautreca. Ve městě Périgueux chrám jako z jiného světa, s kopulemi a báněmi... Kde se tu vzal byzantský chrám?

Jiná kapitola. Provence. Kolik podob má tento "francouzský zázrak"? Navštívit ho je nakažlivé. Budete se tam chtít vracet. Pominu-li dlouhé a neodolatelné pobřeží táhnoucí se od Monte Carlo až někam do Montpelier, i tak to bude na několik dovolených. V průběhu let si zapisuji do svých poznámek - Avignon, Arles, Aix en Provence, bože málem jsem zapomněla na Svaté Marie z moře - Stes Maries de la mer. Známé poutní místo Cikánů, nádherné místo uprostřed Camargue v deltě Rhony, kde žijí polodivocí bílí koně, malí černí býčci, roste tam rýže a světe div se, narazíte tam na hejna růžových plameňáků. Stopy Římanů jsou zde všude velmi zřetelné. Kromě mnoha "arén"  jim vévodí Pont du Gard, římský akvadukt z 1.st. před Kristem.

Všechno asi nestihnu. Ale letos, letos tam plánujeme dalších úžasných 14 dnů. Konečně uvidím a ucítím ta nekonečná levandulová pole, která znám zatím jen z obrázků a budu se kochat kaňonem řeky Verdon (Gorges du Verdon) tam, kde se Provence snoubí s Alpami.

To jsou a budou mé nejkrásnější dovolené. Budiž pochválena "země francouzská."

 

Jaká byla vaše nejlepší dovolená? Kde jste ji prožívali a čím byla výjimečná? Jezdíte raději do zahraničí, či po vlastech českých? Využíváte služeb cestovních kanceláří, anebo si plánujete dovolenou sami? Využíváte v důchodovém věku možnosti ubytování v průběhu týdne, kdy bývají penziony a hotely levnější? Napište příspěvek na téma "Moje nejlepší dovolená". Autor nejzajímavějšího článku získá slevový voucher na zájezd od CK Galileo v hodnotě 5000 Kč!
cestování dovolená Soutěž: Nejlepší dovolená
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%