O astmatu lidé často neví,
nyní je vyšetření zdarma

O astmatu lidé často neví,
nyní je vyšetření zdarma

29. 4. 2014

Přestože moderní léčba astmatu uleví až 95 procentům pacientů a na astma se v Česku umírá výjimečně, dodržuje ji podle ředitele České iniciativy pro astma (ČIPA) profesora Petra Pohunka jen polovina nemocných. Když se potlačí chronický zánět, který je příčinou obtíží, pacienti často léky vysadí. Astma má odhadem 800 tisíc českých občanů, léčbu zahajuje asi půl milionu, ostatní potíže zlehčují. Zhoršení funkce plic přičítají věku.

Astma je typické záchvatovitou dušností s pískoty a suchým kašlem. Nemocný nemůže kvůli tomu spát, je unavený, nemůže fungovat v běžném životě, často se u něj rozvine deprese.

Cílem lékařů je dosáhnout nad astmatem kontroly. To je stav, kdy pacient užívá léky a nemá žádné problémy. Když astma pod kontrolou není, přináší to pacientovi řadu problémů a ohrožuje ho to na životě. Každý rok zemře v Česku na astma 80 až 90 lidí, což je v porovnání s ostatním světem málo, přesto jsou úmrtí většinou zbytečná.

„Dostat astma pod kontrolu vyžaduje spolupráci pacienta a jeho znalost problematiky i nemoci, aby neměl pochybnosti, proč léky užívá a čeho chce docílit,“ řekl Pohunek. Problém podle něj nastává u pacientů v dospělosti. „Lidé nad tím trochu mávají rukou, mají i některé škodlivé návyky jako kouření a léčbu neberou tak vážně,“ vysvětlil. Podle profesora by si měli lidé uvědomit, že astma podstatu nezměnilo. „Pokud vysadí léky, astma je stále to staré, které jsme znali ze 70. a 80. let, kdy jsme měli spoustu invalidních důchodců s astmatem a řada lidí na ně umírala,“ varoval.

Právě ve středu 30. dubna si lidé mohou nechat změřit zdarma funkci plic a zjistit, zda nejsou ohroženi astmatem. Akci pořádá ČIPA v řadě měst při příležitosti Světového dne astmatu, který připadá na 6. května.

astma
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.