O zvýšení důchodu za práci
v penzi žádá více seniorů

O zvýšení důchodu za práci
v penzi žádá více seniorů

1. 5. 2014

Po zjednodušení podmínek na začátku roku dvojnásobně vzrostl počet seniorů, kteří žádají o zvýšení důchodu za práci v penzi. V prvním čtvrtletí se jich na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) obrátilo přes 24 tisíc, přičemž ve stejném období loni to byla polovina. Většina žádostí bývá vyřízena kladně.

Podmínky, za kterých je možné o zvýšení důchodu zažádat, se od začátku roku zjednodušily. Do konce loňského roku bylo možné požádat o zvýšení důchodu za dobu výdělečné činnosti při souběžném pobírání starobního důchodu buď po dvou letech nepřetržité práce, nebo po jejím skončení. Od ledna může pracující důchodce požádat o zvýšení penze za každých odpracovaných 360 kalendářních dnů.

O zvýšení může požádat i penzista, který šel předčasně do důchodu a po dosažení důchodového věku vykonává výdělečnou činnost.

Možné zvýšení důchodu nadále činí 0,4 procenta z výpočtového základu, nikoli z vypláceného důchodu. Pokud tedy senior pobírá starobní důchod vyměřený ze základu například 12 000 korun, může se mu důchod po roce práce zvýšit o 48 korun, což odpovídá 0,4 procenta ze základu. Zvýšení však není automatické, musí si o něj každý požádat sám písemně.

Přidávání se netýká odpracované doby do konce roku 2009, kdy začala platit novela. Pokud tedy důchodce pracuje například od září 2009, čtyři odpracované měsíce do konce roku se mu nezapočítají. O zvednutí důchodu si mohl požádat až po dvou letech výdělečné činnosti po lednu 2010. Pokud nárok na zvýšení penze vznikne po konci roku 2013, podmínka nepřetržitého výkonu výdělečné činnosti po dobu dvou let ani jejího ukončení už není vyžadována.

Podle úřadu si o zvýšení žádají například učitelky, lékaři, vědci, ale i úřednice, prodavačky nebo údržbáři. Výjimečné není ani to, že důchodci pokračují v podnikání nebo si přivydělávají méně kvalifikovanými činnostmi oproti své původní profesi.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%