U Veselí roste rozhledna
ve tvaru číše na víno

U Veselí roste rozhledna
ve tvaru číše na víno

3. 5. 2014

Na kopci Radošov u Veselí nad Moravou pomalu končí práce na stavbě 15 metrů vysoké rozhledny mezi vinohrady, která bude mít tvar číše na víno. Otevřena pro veřejnost bude 31. května a její stavba přijde na 3,5 milionu korun. Většinu nákladů uhradí město z dotací Evropské unie.

Vyhlídková věž bude ze dřeva a oceli. Z horní plošiny dohlédnou návštěvníci na kopec svatého Antonínka, který je významným moravským poutním místem na Moravě, dále na Velkou Javořinu, Buchlovské vrchy a na Pálavu u Mikulova.

Součástí projektu je také vybudování dvou turistických tras kolem města – desetikilometrové pro pěší a pětadvacetikilometrové pro cyklisty. Je na nich 19 zastavení, které přiblíží turistům přírodu i historii této části Moravského Slovácka.

Podle Klubu přátel rozhleden je nyní na Moravě skoro 90 vyhlídkových věží. Asi čtvrtina vznikla v uplynulých pěti letech, kdy se rozhledny začaly stavět ve velkém. Radnice do nich investují ve snaze přispět k oživení zájmu turistů o známé přírodní lokality.

Nově se plánují například v Žernovníku u Blanska, kde vznikne vyhlídka ze starého vodojemu. V nedaleké Roubanině bude rozhledna určená i pro noční návštěvy. Bude na ní hvězdářský dalekohled.

rozhledny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...