Plynové grily jsou
stále populárnější

Plynové grily jsou
stále populárnější

2. 5. 2014

Plynové zahradní grily jsou v Česku stále oblíbenější, například v prodejnách Mountfield tvoří již tři čtvrtiny prodejů. Nejvíc se prodávají ty umožňující přípravu jídla pro 12 až 14 lidí. Zájem o grily na brikety a dřevěné uhlí je dlouhodobě stabilní.

Sezóna grilování zpravidla začíná již koncem dubna a trvá až do října. Podle průzkumu pro Tesco jsou trendem letošních barbecue party burgery.

Z 28 tisíc zahradních grilů jich Mountfiled loni prodal téměř 21 tisíc plynových a 7000 na dřevěné uhlí. „V poslední době se výrazně změnil i design plynových grilů – už nejsou jen v barvě černé, ale trendové jsou teď barvy červená, bílá či slonovinová,“ uvedl mluvčí Mountfieldu David Jirušek.

Podle Daniela Hejzlara z řetězce Globus přetrvává zájem o grily na dřevěné uhlí a brikety, zejména o kotlové grily. „Z hlediska velikosti nelze říci, že by Češi nějaký typ grilu upřednostňovali. Zájem o malé i velké grily je srovnatelný,“ řekl sortimentní manažer Globusu Daniel Hejzlar.

U grilů na tuhá paliva je trendem kromě bezkouřových briket také systém pro snadné zapálení a rychlé uhašení grilu – Quickstart/Quickstop. Ten umožňuje zapálení grilu za pár vteřin bez chemických podpalovačů nebo rozfoukávání. Ouickspot, nádrž s vodou, která je umístěna do nohy grilu pak během okamžiku uhasí žhavé uhlíky.

Grilování zažívá v posledních letech obrovský rozmach a jeho obliba ještě poroste. „K prohloubení tohoto trendu přispívá i fakt, že se vzhledem k ekonomické situaci stále více lidí stravuje doma. Zahradní grilování si oblíbilo čím dál více Čechů, a protože ne každý má k dispozici dostatečný prostor pro větší zahradní gril, výrazně vzrůstá poptávka i po menších nebo také stolních grilech," dodal Hejzlar.

Na českých grilech se nejčastěji objevují kuřecí a vepřové steaky, roste oblíbenost grilované zeleniny. Na 81 procent lidí podle průzkumů rádo griluje červenou papriku, dvě třetiny si oblíbilo brambory, cuketu a grilovanou cibuli. Velmi oblíbené jsou také grilované plísňové sýry, doplněné například brusinkovou omáčkou. Necelá polovina lidí připravuje také lilek nebo rajčata. Třetina často griluje i ryby, nejčastěji pstruhy a kapry. Trendem letošních barbecue party ale budou podle průzkumu burgery, a to jak hovězí, tak vepřové.

grilování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...