Plzeň ožívá rokem 1945,
slavnosti budou do úterý

Plzeň ožívá rokem 1945,
slavnosti budou do úterý

2. 5. 2014

Plzeň se ponořila do roku 1945, kdy město osvobodila americká armáda. V centru i na dalších místech se lidem otevřely vojenské kempy s historickou technikou i výstrojí. Návštěvníci mohou vejít do polní kuchyně, umývárny, prohlédnout si ošetřovnu i ukázky z vojenského života. Prožijí tak atmosféru, jež město ovládla před 69 lety. Kromě toho mohou vstoupit i do moderního tábora americké armády, jehož součástí je polní muzeum s expozicí o vývoji americké uniformy. Slavnosti svobody v Plzni potrvají do úterý.

„V polním muzeu mapujeme vývoj americké uniformy a vybavení vojáka od roku 1914 po rok 2014. Máme tu uniformu z první světové války, základní vybavení vojáka tehdejší doby jako ešus, příbor, plynovou masku a další. Při srovnání s druhou světovou válkou už jsou vidět rozdíly nejen ve výstroji, kdy uniforma prošla značným vylepšením,“ přiblížil expozici Milan Laube z klubu vojenské historie JTF Raiders. Takzvaný Checkpoint Raiders se nachází před Muzeem generála Pattona.

Slavnosti svobody, které potrvají do 6. května, nabídnou i další program. Například v sobotu se lidé mohou setkat s veterány 2. světové války, přijít na výstavu historických vozidel, v neděli se uskuteční takzvaný Convoy of Liberty neboli tradiční jízda historických vojenských vozidel městem.

Rozšířený program nabízí v těchto dnech i Muzeum generála Pattona, které ukazuje osvobození západních Čech Američany. Jeho hlavním "tahákem" bude letos podle kurátora muzea Ivana Rollingera původní vlajka Třetí říše s velmi zajímavou historií. „Tato vlajka byla 'ukořistěna' americkým důstojníkem v ranních hodinách památného dne 6. května 1945 (den osvobození Plzně) na plzeňské radnici. Tímto vojákem byl kapitán Eugene Sammons, zpravodajský důstojník štábu bojového uskupení 'B' 16. obrněné divize,“ uvedl Rollinger. Podle něho má vlajka "obrovskou historickou hodnotu", protože se po 69 letech vrátila do Plzně. Po dobu oslav muzeum snížilo vstupné na 30 Kč a také rozšířilo otvírací hodiny.

Podrobný program slavností je zde.

2. světová válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.