Amos Oz: symbol
smíření v Palestině

Amos Oz: symbol
smíření v Palestině

4. 5. 2014

Je nejpřekládanějším spisovatelem v historii Izraele a zároveň aktivistou, jenž dlouhá desetiletí hlásá usmíření mezi Židy a Araby. Nositel mnoha ocenění je často tipován i na Nobelovu cenu za literaturu. Izraelský spisovatel Amos Oz, jehož matka pobývala ve 30. letech v Praze, loni zavítal do českého hlavního města na převzetí mezinárodní literární Ceny Franze Kafky, loni mu též česky vyšla povídková kniha Scény z venkovského života.

Amos Oz, který 4. května slaví pětasedmdesátiny.

Jeruzalémský rodák je autorem víc než 30 prozaických knih (románů, sbírek povídek či textů pro děti), ale i mnoha stovek esejů a článků na politická témata, která vycházejí v izraelském i zahraničním tisku. Jeho díla byla přeložena do 41 jazyků včetně češtiny. Za svoji tvorbu získal řadu ocenění, například Mírovou cenu německých knihkupců či Izraelskou cenu za literaturu. Uznávaný intelektuál na vlastní kůži zažil dvě arabsko-izraelské války a přes 30 let strávil v kibucu.

Narodil se jako Amos Klausner v Jeruzalémě v rodině východoevropských Židů, kteří se přistěhovali do tehdejší britské mandátní Palestiny v polovině 30. let. Českým čtenářům se Oz, jenž již třikrát (v 1994, 2003 a 2013) navštívil Prahu, představil poprvé v roce 1993 románem Černá skříňka. Česky vyšly i další romány, Fima, Panter ve sklepě a Můj Michael, ale i výbor esejů Mír, láska a kompromis či Jak vyléčit fanatika.

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.