Děkujeme, pane Wintone,
zazní v pražské Lucerně

Děkujeme, pane Wintone,
zazní v pražské Lucerně

5. 5. 2014

Sir Nicholas Winton, který před druhou světovou válkou zachránil před nacisty několik set československých židovských dětí, oslaví 19. května 105. narozeniny. Den poté to připomene v pražském kině Lucerna program Thank you, Mr. Winton - Děkujeme, pane Wintone. "Zúčastní se ho české osobnosti i studenti škol včetně mimopražských," řekl režisér Matej Mináč, který má k oslavenci blízko.

Wintonův šlechetný čin, kdy jako mladý bankovní úředník s přáteli v Praze v roce 1939 zachránil 669 většinou židovských dětí před smrtí v nacistických vyhlazovacích táborech použil Mináč na filmovém plátně už třikrát. Poprvé před 15 lety v hraném filmu Všichni moji blízcí, podruhé v roce 2002 v dokumentu Síla lidskosti - Nicholas Winton, za který získal International Emmy Award, a potřetí v dokumentárním filmu s hranými pasážemi Nickyho rodina. Natočil ho v česko-slovenské koprodukci, světové premiéry v Praze se v lednu 2011 tehdy 101letý Winton osobně zúčastnil.

"Každý z účinkujících nechá na pódiu pro pana Wintona žlutou růži. S kyticí jsme ho už v polovině dubna v jeho bydlišti v Maidenheadu natočili, takže výsledek bude Laternou magikou. Jubilant byl dojatý a jak je jeho zvykem i vtipný. Uvedl, že by za českými studenty nejraději hned přiletěl helikoptérou," uvedl Mináč.

Ještě před patnácti lety Wintona v Česku nikdo neznal. Setkání v kině Lucerna bude podle Mináče ideální možností vzdát hold neohroženému muži, který se stal vzorem pro mladé lidi. "Dnes je příběh jeho záchranné akce známý po celém světě. Prezident Václav Havel mu předal Řád Tomáše Garrigua Masaryka, královna Alžběta II. ho povýšila do šlechtického stavu a americký Senát a Kongres ho ocenil rezolucí," poznamenal Mináč. Upozornil, že nejen v České republice se mnozí studenti rozhodli jít po jeho stopách a udělat něco dobrého. Vymýšlejí různé charitativní projekty, pomáhají zachraňovat podvyživené a nemocné děti v Kambodži a Africe. Na 250 tisíc jich podepsalo petici, aby byla Siru Nicholasi Wintonovi udělena Nobelova cena míru. To se však dodnes nestalo.

V rámci programu v kině Lucerna vystoupí Klára Issová, Braňo Holiček, Tereza Brodská, Stanislav Zindulka, Věra Čáslavská, Dismanův dětský soubor a za zachráněné děti například Milena Grefellová-Bainesová.

"Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svou mysl a když je rozhodnutý, že to udělá," tvrdí Winton. Ani jeho nejbližší příbuzní neměli tušení o válečné kapitole jeho života. Do povědomí veřejnosti se dostal až díky dojemnému setkání se svými zachráněnými "dětmi" ve studiu BBC. Jeho polozapomenuté činy pak připomněl režisér Mináč. Snímek Nickyho rodina vstoupil loni i do amerických kin a na festivalech získal přes tři desítky cen. V den životního jubilea Wintona bude na pražské Kampě otevřena upravená verze putovní výstavy Wintonovy vlaky.

hrdinové
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.