Nejlépe se žije v Austrálii,
Česko si mírně pohoršilo

Nejlépe se žije v Austrálii,
Česko si mírně pohoršilo

5. 5. 2014

Nejlepším místem na Zemi pro život je již počtvrté v řadě Austrálie. Dokládá to Index kvality života, který každoročně sestavuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Index hodnotí podle 11 kritérií životní úroveň ve 36 hospodářsky vyspělých zemích světa. Rozhodujícími faktory jsou například zdraví, výše a rozdělení příjmů ve společnosti, zaměstnanost, délka pracovní doby, bydlení, bezpečí, volný čas či spokojenost se životem.

V první pětce jsou tradičně severské země Norsko, Švédsko, Dánsko a Kanada. Do první desítky se dostaly také Švýcarsko, USA, Finsko, Nizozemsko a Nový Zéland. Česká republika je na 23. místě za Slovinskem, ale před Slovenskem, Estonskem či Jižní Koreou. Loni se umístila na 22. pozici. Na chvostu žebříčku je Mexiko spolu s Tureckem.

V České republice dosahuje podle OECD roční očištěný disponibilní příjem na osobu v průměrné domácnosti 17 262 dolarů (asi 341 000 korun), průměr v OECD činí 23 938 dolarů (přibližně 473 000 korun). Do této částky OECD zahrnuje nejen příjmy z ekonomické aktivity, ale například také sociální transfery či bezplatnost školství a zdravotní péče. V Česku ale existuje poměrně značná nerovnost, kdy 20 procent nejbohatších obyvatel vydělává takřka čtyřikrát více než 20 procent nejchudších. Zaměstnanost je naopak nad průměrem OECD.

Středoškolské vzdělání má u nás v 92 procent obyvatel ve věku 25 až 64 let, což je značně nad průměrem 75 procent v rámci OECD. Očekávaná doba dožití je však 78 let, tedy o dva roky méně, než je průměr OECD. Subjektivní úroveň spokojenosti je u Čechů lehce pod průměrem, kdy u 71 procent obyvatel převažují v každodenním životě pozitivní zážitky nad těmi negativními, průměr OECD je 76 procent.

 

Žebříček kvality života
1. Austrálie
2. Norsko
3. Švédsko
4. Dánsko
5. Kanada
6. Švýcarsko
7. USA
8. Finsko
9. Nizozemí
10. Nový Zéland
11. Island
12. Velká Británie
...

21. Španělsko
22. Itálie
23. Česká republika
24. Izrael
25. Jižní Korea
26. Slovensko
27. Polsko

Zdroj: OECD

životní úroveň
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%