Máchův pohřeb byl
národní manifestací

Máchův pohřeb byl
národní manifestací

7. 5. 2014

Před 75 lety, 7. května 1939, byly slavnostně uloženy ostatky českého básníka Karla Hynka Máchy na pražském vyšehradském hřbitově. Jeho druhý pohřeb se tehdy stal manifestací proti nacismu. Mácha zemřel 8. listopadu 1836 v Litoměřicích. Pochován byl původně na litoměřickém hřbitově, kde byly jeho ostatky uloženy na téměř 102 let.

Převezení Máchových ostatků do Prahy se stalo slavnostní událostí a jeho rakev byla nejprve vystavena v Pantheonu Národního muzea. Velkolepého pohřbu se účastnil desetitisícový dav a nad Máchovým hrobem promluvili například generál Rudolf Medek nebo básník Josef Hora.

Mácha je považován za nejvýznamnějšího představitele českého romantismu. Narodil se 16. listopadu 1810. Syn mlynářského pomocníka se začal poezii věnovat již na gymnáziu, svou první báseň uveřejnil v 21 letech. Miloval přírodu, byl neúnavným cestovatelem a hrál divadlo. V roce 1836 ukončil studia práv a získal místo advokátského praktikanta v Litoměřicích. Krátce předtím vydal vlastním nákladem svou vrcholnou báseň Máj - lyricko-epické dílo, které ovšem jeho současníci nepochopili. Mácha byl plně doceněn až Nerudovou a Hálkovou generací asi dvacet let po své smrti. Kromě poezie napsal také prózy Márinka a Cikáni, nebo svůj deník.

Před chystanou svatbou s Lori Šomkovou básník prochladl a zřejmě se i napil zkažené vody při hašení požáru. Na následky rychlé nemoci v den svatby (6. listopadu 1836) zemřel. Máchovi bylo necelých 26 let.

básníci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.