Klub turistů nově otevřel
svou vůbec první trasu

Klub turistů nově otevřel
svou vůbec první trasu

6. 5. 2014

Klub českých turistů (KČT) znovu otevřel svou první značenou turistickou trasu. Pochází z roku 1889 a vede ze Štěchovic u Prahy ke Svatojánským proudům. Vrátily se na ni původní historické značky, které se liší od těch dnešních, a přibyly naučné panely popisující vznik trasy a další historická fakta.

Tato trasa v tuzemsku však nebyla úplně první. "Německé spolky třeba v Beskydech už dříve nějaké trasy trošku značily, ale tohle je první značená trasa Klubu českých turistů," uvedl Karel Markvart z KČT. Původně byla dlouhá osm kilometrů, dnes jsou však kraje trasy u Štěchovic a u Slap zality přehradami. "Takže je přístupný necelý čtyřkilometrový úsek, který vede přes rozcestí Kolna," řekl Markvart.

Od vyznačení trasy u Štěchovic uplyne 11. května 125 let. V roce 1889 byly přitom vyznačeny tři. O měsíc později to byla trasa z Berouna ke Svatému Janu pod Skalou a třetí cesta vedla k baroknímu areálu Skalka u Mníšku pod Brdy u Prahy.

V současnosti je v Česku značeno asi 41 300 kilometrů pěších tras a každý rok se nově vyznačí několik stovek kilometrů. Některé cesty se ale naopak ruší. "Ta síť není sto let beze změny, mění se to. Ročně třeba 300 kilometrů zrušíme a 500 kilometrů nově namalujeme," dodal Markvart. Turistické trasy v Česku patří k nejlépe značeným na světě.

Pěší trasy se nově vyznačují například u nových rozhleden, ruší se naopak kvůli nové zástavbě nebo průmyslovým zónám. V masovém měřítku už podle Markvarta značené pěší cesty nepřibývají, protože jejich hustota odpovídá zájmu turistů.

turistika výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.