Všechno musí být \"pinktlich\",
tohle je přece druhá světová

Všechno musí být \"pinktlich\",
tohle je přece druhá světová

14. 5. 2012

Někteří lidé to pokládají za hloupé hraní na vojáky, pro ně samotné je to celoživotní koníček. Řeč je o rekonstrukcích bitev, při nichž se příznivci vojenské historie snaží co nejvěrněji napodobovat někdejší události.

Většinou nelibě nesou, pokud si někdo splete dobu a dostaví se na bojiště v nevhodné uniformě nebo přijede v neodpovídajícím vozidle. Zpravidla se to netoleruje, shodli se oslovení účastníci rekonstrukce bitvy u památníku Slivice na Příbramsku. Akce připomněla poslední bojové události druhé světové války v Evropě.

„Byli tady i lidé v uniformách z korejské války, ale kluci si to tvrdě hlídají a tyhle lidi mezi sebe nepustí,“ potvrdil ČTK ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl, který akci každoročně organizuje. Další z účastníků rekonstrukce Jiří Fejfar, který měl roli německého parlamentáře, přesto několik nedostatků našel. „Vidím tady spoustu hadrníků, kteří tady nemají co dělat. Aby měl voják vousy jako Krakonoš a dlouhé vlasy jako nějaký metalový zpěvák, to prostě nejde,“ namítl člen klubu vojenské historie v Plavech, který do Slivice dorazil už pošesté.

Kritický byl i k některým příliš upraveným kolegům. „Musíme to brát tak, že je konec války. Vojáci byli sice nakrátko ostříhaní, ale zarostlí a špinaví. Žádný nažehlený vojáček v téhle ukázce nemá co dělat,“ podotkl.

Jenže sehnat tu správnou uniformu není vůbec jednoduché. „Všechno si necháváme šít nebo to sháníme přes internetové obchody a burzy,“ poznamenal Fejfar. Lepší než chodit v umělých materiálech z Číny je podle něj vsadit na krejčího. Je ale třeba sáhnout hlouběji do peněženky. „Uniforma ušitá podle originálu vyjde na 12 tisíc korun,“ vyčíslil.

Otázkou je i to, kam se na bitevním poli zařadit. Paradoxně největší zájem je podle Fejfara o role německých okupantů. „Spousta lidí chce dělat Německo a nikdo nechce dělat Rusy nebo nějaké československé vojáky. Protože ten Němec si svým způsobem zaválčí nejvíc a i ta jejich technika byla dobrá. Německé uniformy jsou navíc slušivé, i když některé ruské jsou také pěkné,“ dodal milovník vojenské historie.

60+ historie válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%