Česko si připomíná výročí
ukončení 2. světové války

Česko si připomíná výročí
ukončení 2. světové války

8. 5. 2014

Česká republika oslavuje 69. výročí ukončení druhé světové války. Tradiční pietní akt se za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana a armádních špiček uskuteční u památníku na pražském Vítkově. Prezident také povýší několik vojáků do vyšších generálských hodností.

Během pietní vzpomínky na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově vojáci a politici položí věnce, při hymně zazní čestná salva. Následovat bude ceremoniál, během kterého bude praporu Velitelství výcviku Vojenské akademie propůjčen čestný název "Plukovníka Ladislava Preiningera".

Lidé si budou moci u příležitosti Dne vítězství a desátého výročí vstupu Česka do Evropské unie prohlédnout některé státní budovy. Tradičně lze zavítat do Poslanecké sněmovny a do Senátu. Navštívit mohou rovněž vládní Kramářovu vilu a Černínský palác, v němž sídlí ministerstvo zahraničí.

V malostranských palácích Parlamentu si budou moci návštěvníci prohlédnout reprezentační sály a další prostory, v nichž se projednávají a schvalují zákony. Den otevřených dveří bude ve Sněmovně i v Senátu od 09:00 do 16:00. Od 10:00 do 16:00 zpřístupní úřad vlády Kramářovu vilu, kde je možné spatřit předměty z pozůstalosti někdejšího premiéra Karla Kramáře.

Ve stejných hodinách jako v Kramářově vile se veřejnosti otevřou brány barokního Černínského paláce. Návštěvníci budou moci zavítat například do bytu bývalého ministra Jana Masaryka. Od 17:00 je přípraven kulturní program v palácové zahradě.

2. světová válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.