Max Brod, židovský spisovatel, 
zachránce díla Franze Kafky

Max Brod, židovský spisovatel,
zachránce díla Franze Kafky

25. 5. 2014

Dne 27.5. uplyne 130 let od narození pražského židovského, německy píšícího spisovatele a překladatele Maxe Broda.

Narodil se ve Vídni 27. května 1884, ale již na studiích práv na německé části University v Praze se zapojil do kulturního a politického života tzv. "pražské německé literatury". To byla skupina autorů žijících a tvořících v Praze. Mezi tyto literáty a intelektuály patřil Franz Kafka, Gustav Meyrink - (Golem, Černá koule), E.E.Kisch - (Pražské obrázky, Zuřivý reportér, Tržiště senzací, Caři, popi a bolševici) a Max Brod.

S Franzem Kafkou pojilo M. Broda letité přátelství, a to již od r. 1902 až do Kafkovy smrti v r.1924. Franz Kafka si nepřál, aby bylo vydáno jeho dílo, uvažoval o spálení knih, ale prozřetelný Max Brod po jeho smrti významná díla Proces, Zámek, Amerika vydal, tím je zachránil pro čtenáře i pro svět a učinil tak téměř neznámého Franze Kafku proslulým spisovatelem.

Stejně jako Franz Kafka vytušil blížící se hrozbu nastupujícího fašismu a spolu s manželkou emigroval do Palestiny. Zemřel v Tel Avivu v r. 1968.

Maxe Broda nám dnes připomínají hlavně jeho vynikající monografie, a to především o F. Kafkovi, ale i další skvělá životopisná díla významných osobností - H.Heineho, Leoše Janáčka či Karla Sabiny. Nezanedbatelné jsou i jeho překlady libret a malá hudební díla.

Jeho jméno je dálo spjato s literární soutěží a s cenou Maxe Broda, kterou každoročně vyhlašuje Společnost Franze Kafky v Praze a oslovuje tak mladé talentované autory. V letošním roce proběhl již dvacátý jubilejní ročník soutěže. Není bez zajímavosti, že dlouhá léta byl předsedou společnosti Franze Kafky spisovatel Arnošt Lustig.

spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.