Jak vzít život do vlastních rukou? 
Poradit může Deepak Chopra

Jak vzít život do vlastních rukou?
Poradit může Deepak Chopra

12. 5. 2014

Deepak Chopra  je nejen uznávaným lékařem, úspěšným spisovatelem a oceňovaným odborníkem na zdravý životní styl, ale především vyhledávaným osobním a osobnostním koučem a poradcem. Stal se jedním z nejžádanějších učitelů ve Spojených státech, se žádostí o konzultace se na něj obracejí desetitisíce lidí, mezi jeho klienty patří americké i evropské celebrity.
15. května v pražské Lucerně uvede přednášku s názvem „Budoucnost zdravého a úspěšného života“. 

Deepak Chopra se narodil v roce 1946 v Indii, v roce 1968 odešel do USA, kde se věnoval lékařské praxi jako endokrinolog, a později se stal šéflékařem v Boston Regional Medical Center. Zde si začal uvědomovat, jak jsou praktiky západní medicíny limitující, a jak silně se západní medicína v praxi spoléhá pouze na farmaceutika. Rozhodl se pro radikální změnu, dal v nemocnici výpověď a začal se hlouběji věnovat celostní medicíně, ájurvédě, józe a technikám transcendentální meditace.  Založil Centrum zdraví a později Americkou asociaci ájurvédské medicíny. Je autorem více než 75 knih, které byly přeloženy do 35 jazyků, a jejichž celosvětový náklad přesáhl 20 milionů výtisků.

Deepak bývá častým hostem různých televizních a rozhlasových talkshow, sám provozuje Deepak Chopra Radio, zaměřené na rozhovory o zdraví, úspěchu, lásce, sexualitě a vztazích, s Oprah Winfrey pořádá online meditační kurzy „21-day Meditation Challenge“. Se žádostí o odborné konzultace se na něj obracejí známé osobnosti, např. Dave Stewart, Lady Gaga, 50Cent, Orlando Bloom, Elizabeth Taylor, Goldie Hawn a další. Mezi jeho klienty patří Madonna, Michail Gorbačov nebo Hilary a Bill Clintonovi. Bulvár jej označuje za nejlépe placeného guru světa. 

Mezi jeho blízké přátele patřil i Michael Jackson, který byl podle Chopry názorným příkladem paradoxu mnoha světově známých interpretů: ve své podstatě velice plachý introvert, který nejraději trávil většinu času sám v koutě, se svými dětmi. O slavných osobnostech, se kterými je v kontaktu, říká, že mají vedle svých specifických darů, jednu společnou věc: nejistotu. Hvězda světového měřítka zažívá spoustu nejistoty a cítí se jen tak dobře, jak dobrý byl jejich poslední hit. Společnost umístí talentované lidi na piedestal a oni se pak cítí pod neustálým tlakem - laťku buď udržovat, nebo ještě  lépe - zvedat.

Chopra vytvořil vlastní filosofii léčení, která propojuje tradiční východní léčitelské umění s tím nejlepším, co nabízí západní medicína. Základním pilířem zdraví je podle něj propojení mysli a těla a péče o jejich rovnováhu. Lidé musí tuto rovnováhu udržovat a starat se nejen o svou fyzickou stránku, ale také o tu psychickou.  O stárnutí tvrdí, že vše spočívá v naší perspektivě - v našem přesvědčení, které má potom vliv na náš biologický věk.

Úspěch v životě zahrnuje podle Deepaka mnoho aspektů: dobré zdraví, energii a životní optimismus, zdravé vztahy, tvůrčí svobodu, emocionální a psychickou vyrovnanost, pocit pohody a klid mysli, materiální bohatství je jen jednou z jeho složek. Úspěch tedy představuje cestu či růst - postupné uskutečňování cílů a naplňování osobních přání, nikoli místo určení.

osud psychologie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.