Střecha nad hlavou 
pro klidný důchod

Střecha nad hlavou
pro klidný důchod

18. 5. 2014

Rekonstruovat dům a dát mu novou střechu, dokud ještě vydělávám – přesně to si říká mnoho uživatelů, kteří mají penzi na dohled. Před volbou konkrétního řešení by měli uvážit skutečnost, že v případě chybného výběru už zřejmě nebudou mít finance na reparát. Náklady na opravu nekvalitní střechy, kterou poškodí první silný vítr, se přitom mohou vyšplhat až na stovky tisíc.

Stabilita, bezpečí a komfort, to jsou hlavní kvality, které uživatelé od střechy vyžadují. Tytéž přednosti však deklarují u svých produktů mnozí výrobci střech, a pro laika je pak téměř nemožné si vybrat nejen konkrétní značku, ale dokonce i samotný materiál střešní krytiny. Konzultovat vše s pokrývači, kteří by měli být těmi nejpovolanějšími, není také optimálním řešením, neboť ti sledují často svůj privátní zisk a s dodavateli nekvalitních střech je mnohdy pojí dohody o vzájemných provizích. Na co si tedy dát při výběru střechy pozor?

Problém jménem plech: poškodí ho vítr i kondenzace vody

Levná střecha, kterou ve výsledku násobně přeplatíte – to je střešní krytina z laciného plechu. Výrobci nekvalitních plechových krytin a na ně navázaní lobbisté z řad prodejců a montážníků se snaží stavebníkům zalíbit nízkou cenou, a u mnohých proto mají úspěch. „S krytinou z nekvalitního plechu jsou přitom jenom problémy a životnost těchto materiálů je krátkodobá,“ říká Jiří Frídl, uznávaný specialista v oblasti střech. „ Plechové krytiny se v prvotním srovnání se skládanými jeví jako výrazně levnější varianta, opak je však pravdou. Není možné srovnávat pouze okamžité pořizovací náklady, ale především garantovanou životnost, systémové doplňky, praktičnost při opravách a jiných zásazích do krytiny. Z praxe musím zmínit také časté řešení problémů s kondenzující vodou na rubové straně plechových krytin, která působí negativně na konstrukci laťování a podstřeší.“

Nefunkční těsnění šroubů dlouhodobě nefunguje

Velkým problémem plechových střech je kotvení jednotlivých dílců krytiny. Provádí se šrouby s podložkou a těsněním do místa, ve kterém teče nejvíce vody. „Těsnění šroubů dlouhodobě nefunguje, což se ovšem projeví až ve chvíli, kdy tímto místem zatéká, latění, do kterého je krytina kotvena, degraduje a střechu poškodí vítr. Nežádoucí vlastností plechových krytin je v neposlední řadě také hlučnost při dešti. Jedinou kladnou vlastností plechu je relativně nízká hmotnost. Toto bývá často jistým argumentem úspory nákladů na konstrukci krovu střechy. V praxi to ovšem následně přináší komplikace s umístěním dostatečného množství tepelné izolace do skladby střešního pláště a složité řešení různých nástavců,“ vysvětluje Jiří Frídl.

Odolná střecha, na kterou uplatníte reklamaci

Uživatelé, kteří si chtějí „na důchod“ koupit kvalitní střechu, která ochrání dům a zajistí komfortní bydlení jeho obyvatelům i v nepříjemném počasí, by se měli soustředit spíše na klasické střešní krytiny a tzv. skládané krytiny. Např. klasické pálené neboli keramické tašky či tradiční tašky betonové jsou vyrobeny z přírodních materiálů, jsou trvanlivé, a díky tomu, že přirozeně dýchají, podporují vznik příznivého klimatu v interiéru. „Tašky jsou odolné vůči UV záření, čili vykazují barevnou stálost. Dostatečně odolávají mechanickému tlaku, ať už se jedná o sníh nebo kroupy. Jsou nehořlavé a mrazuvzdorné,“ říká Jiří Frídl. „Na českém trhu si lze vybrat z několika certifikovaných výrobců, jako jsou Bramac, Tondach či další společnosti, u kterých má stavebník jistotu, že v případě reklamace zjednají nápravu. U dodavatelů laciného plechu naopak riskuje, že v případě jakýchkoli problémů svého dodavatele střešní krytiny už nikdy nedohledá.“

 

rekonstrukce stavba
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.