George Lucas: trpělivý
pracant z Hollywoodu

George Lucas: trpělivý
pracant z Hollywoodu

13. 5. 2014

Vesmírná sága Star Wars, dobrodružství archeologa Indiana Jonese nebo příběh černošských stíhačů amerického letectva Red Tails mají jedno společné. Za svůj vznik vděčí představivosti George Lucase, režiséra a hlavně producenta, jehož majetek se odhaduje na miliardy dolarů. Ze syna majitele obyčejného papírnictví se Lucas, který 14. května oslaví sedmdesátiny, díky píli i nadání vypracoval na jednoho z nejvlivnějších lidí showbyznysu.

„Je potřeba být vytrvalý, to je nejdůležitější tajemství úspěchu. Zejména v kinematografii,“ prozradil jednou George Lucas svůj recept na úspěch. A nutno přiznat, že v počátcích kariéry opravdu vytrvalý byl a neodradil ho ani neúspěch. Jeho první celovečerní film THX 1138 z roku 1971 byl totiž propadák, ze kterého se produkční firma založená Lucasem a Francisem Fordem Coppolou dlouho vzpamatovávala. Časem ale získala tahle tísnivá vize budoucnosti kultovní status.

Opravdu Hvězdné války

Kasovní debakl jeho debutu, který ve své době nepřijala vstřícně ani kritika, ovšem Lucase neodradil. Namísto budoucnosti se ale vydal do minulosti – dokonce své vlastní – a v roce 1973 dokončil Americké graffiti. Poutavá sonda do života amerických středoškoláků 60. let získala Zlatý glóbus i několik nominací na Oscara. Hlavně se ale stala jedním z nejvýdělečnějších filmů své doby, měřeno poměrem zhruba milionových nákladů a tržeb, jež přesáhly 55 milionů dolarů.

Úspěch filmu také umožnil Lucasovi rozjet další projekt, Star Wars (česky zprvu Hvězdné války), díky kterým se zařadil mezi nejúspěšnější filmaře Hollywoodu. „Nejsem technický typ, scénáře píšu rukou. V mé kanceláři nenajdete žádné hračky budoucnosti, mě totiž ze všeho nejvíc zajímají lidské vztahy,“ popsal Lucas svůj přístup ke tvorbě příběhů, který uplatnil i u hvězdné ságy. Ta se odehrává ve vesmíru plném raket, robotů a laserových zbraní, uvnitř je to ale pohádka, střet dobra a zla.

„Uvědomil jsem si, že než točit další rozhněvaný sociální film, je lepší obrátit pozornost k něčemu mnohem důležitějšímu: ke snům, k fantazii,“ řekl filmař, který se kvůli vysněnému projektu dokonce vzdal svého režisérského honoráře – výměnou za podíl z tržeb a práva na "přidruženou výrobu", tedy soundtrack, suvenýry a vůbec všechny věci spojené s filmem. Vedení studia 20th Century Fox se to zdálo jako dobrý obchod, nakonec se ale mohl radovat hlavně Lucas.

Hloupý, ale kouzelně udělaný film, jak sérii popsal jeden z hlavních herců původní trilogie Harrison Ford, byl kasovním trhákem a vše s ním spojené se prodávalo samo. Lucasovi navíc zůstala i práva na pokračování. Díky penězům, které tak získal, mohl rozvíjet trikové studio Industrial Light and Magic, které později pracovalo třeba na Terminátorovi či Jurském parku. A navíc se věnoval produkci, třeba příběhů Indiana Jonese, které režíroval Lucasův spolužák z univerzity Steven Spielberg.

Ať pokračují ti mladí

Lucas zastřešil i televizní projekty, založené na postavách z Hvězdných válek či "Indyho". Po prvním dílu Star Wars (1977) tak trvalo přes 20 let, než George Lucas zase usedl na režisérskou židli. A nezlákalo jej nic jiného, než dnešní první tři díly Star Wars, které na přelomu 70. a 80. let nebylo i kvůli náročným trikům možné natočit. Úvodní díl ságy, Skrytá hrozba (1999), sice u části fanoušků propadl, Klony útočí (2002) a hlavně Pomsta Sithů (2005) už ale dopadly lépe.

Přes úspěch ale Lucas propadl skepsi ohledně budoucnosti kinematografie, i kvůli rozšíření stahování. „Velkofilmy budou první obětí překotného vývoje technologií,“ řekl umělec, který trochu paradoxně koncem 90. let mezi prvními nahradil tradiční filmový pás digitální kamerou. „Proč bych natáčel další filmy, když na mě každý křičí, jaký jsem hrozný člověk,“ poznamenal před dvěma lety, když těžko hledal financování pro snímek Red Tails o osudech černošských pilotů za druhé světové války.

Pár měsíců po jeho premiéře, v říjnu 2012, přenechal George Lucas svou firmu Lucasfilm studiu Disney a uvolnil si tak ruce k produkci nezávislých snímků. Zároveň tím umožnil, aby se ke Star Wars dostala nová generace filmařů. Lucas totiž po premiéře Pomsty Sithů považoval ságu uzavřenou a říkal, že "natočil jeden příběh, který začal a skončil". Nyní to ale vypadá, že se Star Wars dočkají dalších tří dílů. První má mít premiéru v prosinci 2015 a Lucas pozoruje jeho vznik už jen z povzdálí.

Hollywood režiséři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.