Jakubiskovi transplantovali
v pražském IKEM srdce

Jakubiskovi transplantovali
v pražském IKEM srdce

14. 5. 2012

Známému slovenskému režisérovi Juraji Jakubiskovi v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) transplantovali lékaři srdce.

Podle zjištění listu MF Dnes je Jakubisko ve svých čtyřiasedmdesáti letech nejstarším pacientem, jemuž bylo v Česku srdce transplantováno. Podle důvěryhodného zdroje transplantoval Jakubiskovi srdce přednosta kardiocentra Jan Pirk, který však zákrok odmítl komentovat. „Mohu potvrdit jedině to, že se u nás pan Jakubisko v pátek podrobil srdeční operaci a rekonvalescence probíhá úspěšně,“ uvedl Pirk.

Jakubisko se v IKEM léčil kvůli svému selhávajícímu srdci opakovaně. Kvůli zdravotním potížím museli záchranáři nedávno Jakubiska transportovat do nemocnice.

V Česku se provádí na dvou pracovištích zhruba 80 transplantací srdce ročně, asi třicet v Brně a padesát v Praze. Pacientům nad 65 let se srdce vyměňuje jen výjimečně, a to kvůli vyšším zdravotním rizikům. Lékaři v Česku se stejně jako ve světě potýkají s nedostatkem dárců, a tak se čekací doba prodlužuje.

Slovenský rodák Jakubisko tuzemskou filmovou tvorbu výrazně utváří již od 60. let minulého století. Má za sebou slavné snímky, jako například Tisícročná včela či Nejasná zpráva o konci světa, v poslední době natočil velkofilm Bathory. V roce 2008 převzal na MFF v Karlových Varech křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

film kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.