S Aubrietou do Bohnic a na hřbitov

S Aubrietou do Bohnic a na hřbitov

14. 5. 2014

Půjdeme na bezesporu zvláštní výlet. Do Bohnic a na hřbitov. O kráse starých Bohnic jsem se dozvěděla nedávno. Při brouzdání po internetu jsem narazila na možnost objednat se na noční prohlídku starého bohnického hřbitova. To už byl jen krůček od objevení krásy starých Bohnic a od poetické procházky, na kterou Vás teď zvu. Začneme přímo v centru starých Bohnic a vůbec Vám nepřijde, že jste v Praze, na sídliště zapomeňte.

Náš výlet začne přímo v bohnickém srdci, u kostela svatého Petra a Pavla a u statku Vraných, který je chráněnou památkou. Pochází z roku 1777. Bohnice byly připojeny k Praze v roce 1922, stále ale zůstávaly ve stínu Zemského ústavu pro choromyslné. Dnes je celé území, kterým procházíme, chráněno jako kulturní památka.

Po prohlídce statku, kostela i níže položené fary se vydáme z kopce dolů a pak zase vzhůru po modré turistické značce. Ta nás dovede až přímo ke zdem hřbitova. Projdeme kolem hospice Štrasburk, podíváme se do Bohnického údolí a zahrádkářskou kolonií dojdeme až k našemu cíli.

Starý hřbitov původně patřil k psychiatrické léčebně, založené už roku 1903. V roce 1963 spadnul do správy pražské Pohřební služby a na jeho území se už nepohřbívá. Mystické místo přitahovalo a přitahuje vyznavače temných sil . Na území hřbitova je přes čtyři tisíce hrobů, část z nich patří italským uprchlíkům z 1.světové války.

Cestou přímo proti hlavnímu vchodu do hřbitova se můžete vydat "za plot". Tedy do zahrad Psychiatrické léčebny Bohnice. Celý areál je od roku 1958 chráněn jako kulturní památka. Jedná se o soubor secesních domů postavený počátkem 20.století. Naleznete zde spoustu zajímavých staveb, třeba kostel svatého Václava, který byl nedávno (v roce 1993) znovu vysvěcen nebo terapeutickou farmu.
 

Staré Bohnice nabízejí spoustu cílů k toulkám. V rozsáhlé fotogalerii na www.aubrieta.cz se můžete přesvědčit o kráse toho místa. Naleznete zde také odkazy na webové stránky, na kterých se můžete objednat třeba na noční prohlídku starého Bohnického hřbitova.

Krásné procházky za tajemnem, Vaše Aubrieta 


Aubrieta
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.