Před pásovým oparem
nově chrání očkování

Před pásovým oparem
nově chrání očkování

14. 5. 2014

Pásový opar má někdy v životě třetina lidí, dva ze tří jsou starší 50 let, častěji onemocní ženy. Velmi nepříjemná obtíž se nedá předvídat a nelze se jí vyhnout změnou životního stylu. Pacient má bolestivé puchýřky na trupu a v obličeji, zasaženy mohou být i oči. Následné bolesti mohou trvat roky, někdy jsou tak silné, že pacienti uvažují o sebevraždě. V Česku je od dubna dostupná vakcína, lékaři ji radí i těm, kteří už pásový opar měli, protože se může opakovat.

Ročně je u nás hlášeno zhruba 6000 nemocných. Vzhledem k tomu, že hlášení není povinné, skutečný počet onemocnění je podle předsedy České vakcinologické společnosti profesora Romana Prymuly několikanásobně vyšší. „V podstatě všem nad 50 let bych doporučoval očkování, protože pásový opar je opravdu zatěžující onemocnění, které se špatně léčí a zanechává třeba i dlouhodobou bolestivost. Očkování není zatěžující, možná trošku cenově, ale lidé mohou využít od své zdravotní pojišťovny příspěvek z paušálu na prevenci,“ řekl přednosta kožní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesor Petr Arenberger.

Vakcína opar výrazně snižuje

Pásový opar způsobuje virus varicella-zoster, může poškodit nervy, proto je spojen s tak silnými bolestmi. Virus v těle má většina lidí, zůstává po odeznění planých neštovic z dětství ve shlucích nervových buněk v páteřním kanálu. Při oslabení zasáhne některý konkrétní nerv a způsobí pásový opar. Dopředu se ale neví, u koho se virus aktivuje. Očkování blokuje aktivaci. Podle registrační studie snižuje očkování u lidí mezi 50 až 79 lety počty onemocnění o 70 procent, o zhruba stejná procenta klesají i počty těch, kdo následně trpí silnými bolestmi.

Arenberger doplnil, že kožní obtíže přetrvávají zhruba měsíc, pak ale i řadu let mohou trvat silné bolesti, na které běžná analgetika nezabírají. „Méně častou komplikací je poškození oční rohovky, naštěstí to není tak časté, nejvíce zatěžující pro pacienta je právě bolestivost,“ shrnul.

Prymula připomněl, že v posledních letech lze očkovat děti proti planým neštovicím, vakcína je chrání i proti pásovému oparu, proočkovanost ale je nízká. Starší populace, která je pásovým oparem nejvíc ohrožena, však toto očkování vůbec nemá.

očkování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...