Měřte si krevní tlak doma,
je možné včas zahájit léčbu

Měřte si krevní tlak doma,
je možné včas zahájit léčbu

15. 5. 2014

Lékaři radí měřit si pravidelně doma krevní tlak. Znalost těchto hodnot je podle nich předpokladem k tomu, aby se člověk s problémy začal včas léčit. Vysoký tlak nad 140/90 má téměř 40 procent dospělých v Česku, ve věku nad 55 let dvě třetiny. Problém je v tom, že vysoký tlak nebolí, prvním projevem může být až mrtvice. Letošní Světový den hypertenze 17. května má proto motto Poznej svůj krevní tlak a zaměřuje se na domácí měření krevního tlaku.

„Znát svůj krevní tlak je naprosto nezbytné pro zahájení léčby hypertenze, protože bez toho nejsme vůbec schopni onemocnění charakterizované vysokým krevním tlakem diagnostikovat,“ říká regionální zástupkyně Světové ligy proti hypertenzi profesorka Renata Cífková.

Zjištěné hodnoty jsou podle ní důležité i pro zlepšení kontroly hypertenze, tedy pro dosažení takzvaných cílových hodnot krevního tlaku. Pro většinu nemocných platí doporučení mít krevní tlak nižší než 140/90. Podle průzkumu znají svůj tlak častěji ženy, vědí tedy častěji i o tom, že mají vyšší tlak a častěji jsou léčeny. „Častěji také dosahují cílových hodnot krevního tlaku, což je dáno tím, že ženy obecně lépe přistupují ke všem léčebně preventivním opatřením,“ shrnula profesorka.

Ordinace může zmást

Předseda České společnosti pro hypertenzi profesor Jan Filipovský doplnil, že podle nejnovějších doporučení by se léčebně měly řešit i takzvaná hypertenze bílého pláště a maskovaná hypertenze. V prvním případě mají pacienti vyšší tlak jen v ordinaci, doma jsou hodnoty normální, ve druhém případě je to naopak. První typ je hlavně u pacientů středního a vyššího věku, žen a nekuřáků, druhý u mladších pacientů, mužů a kuřáků.

V obou případech ale je u těchto lidí vyšší riziko než u lidí zcela zdravých. Včasnou léčbu se zabrání rozvoji těžších forem hypertenze a následných komplikací.

K domácímu monitorování tlaku uvedl člen výboru České společnosti pro hypertenzi profesor Aleš Linhart, že před koupí přístroje by se měli pacienti poradit se svým lékařem. V lékárně by měli žádat jen klinicky prověřené monitory. Přednostně by měli vybírat přístroje, které měří tlak manžetou na paži. Přesnost měření by si měli ověřit tím, že výsledky porovnají s tím, co naměří lékař klasickým tonometrem.


Doporučená metoda měření

1.

Měřte alespoň po pěti minutách uklidnění vsedě.

2.

Paži položte na stůl vedle přístroje, ujistěte se, že je manžeta správně nasazena, tedy ne příliš utažená, ani příliš volná.

3.

Nekřižte nohy, nehýbejte jimi, při měření nemluvte a nedělejte nic dalšího.

4.

Měření opakujte v intervalech jedné až dvou minut.

5.

Výsledky měření zapisujte, pokud nemá přístroj paměť, nebo nepřenáší po síti či chytrém telefonu data na server.


Zdroj: Česká společnost pro hypertenzi

krevní tlak
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.