Průměrný věk na světě
se prodloužil o šest let

Průměrný věk na světě
se prodloužil o šest let

15. 5. 2014

Střední délka života, tedy průměrný věk, jehož dosahují členové dané populace, se od roku 1990 celosvětově výrazně zvýšila. Ve své nové zprávě to uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Dítě narozené v roce 2012 tak může podle propočtů WHO žít průměrně o šest let déle než člověk, který přišel na svět v roce 1990. Polepšili si i Češi.

Nadále však platí, že se ženy dožívají vyššího věku než muži. Rekordmankami jsou Japonky, jejichž naděje dožití činí 87 let. Následují Španělky a Švýcarky. Mezi muži vedou s 81 lety Islanďané, na druhé a třetí příčce se umístili Švýcaři a Australané. Česká republika se do první desítky nedostala, od roku 1990 si ale muži i ženy výrazně polepšili. Ženy ze 75 na 81 let a muži z 68 na 75 let.

Největší pokrok WHO zaznamenala mezi lety 1990 a 2012 v rozvojových zemích, kde střední délka života stoupla v průměru o devět let. "Důležitým faktorem je, že se snížila dětská úmrtnost," řekla generální ředitelka WHO Margaret Chanová. "Mezi chudými a bohatými zeměmi ale stále existuje obrovská propast."

dlouhověkost
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...