Muž, který zbavil svět
smrtelných neštovic

Muž, který zbavil svět
smrtelných neštovic

17. 5. 2014

Jako muž, který pomohl světu od pravých čili černých neštovic, se zapsal do historie britský venkovský lékař Edward Jenner, narozený před 265 lety - 17. května 1749. Za své dlouholeté praxe vypozoroval, že lidé, kteří přicházeli často do styku s dobytkem a nakazili se kravskými neštovicemi, pravými neštovicemi nikdy neonemocněli. Z toho Jenner vyvodil, že ten, kdo prodělá kravské neštovice, je proti pravým už imunní.

Svou hypotézu úspěšně ověřil v roce 1796. Osmiletému synovi svého zahradníka nejprve záměrně naočkoval látku získanou z puchýře ženy, která se nakazila při dojení. Za několik týdnů ho pak Jenner infikoval neštovicemi pravými - chlapec ale zůstal zdráv.

Lékař použil tuto metodu ještě mnohokrát a v roce 1798 vydal práci, v níž shrnul přes 20 let svých pozorování a výsledky úspěšného očkování. Jenner metodu nazval vakcinací (z latinského slova vacca, česky kráva). Díky její později zdokonalené formě se podařilo lidstvu tuto prudce nakažlivou a smrtelně nebezpečnou chorobu koncem minulého století vymýtit. 

Skromný, všemi ctěný a vážený praktický lékař zemřel 26. ledna 1823 ve věku 73 let ve svém rodišti Berkeley na jihozápadě Anglie, kde s výjimkou studií prožil celý svůj život.

objevitelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...