Polské beskydské zahrady

Polské beskydské zahrady

17. 5. 2014

Jedno krásné odpoledne sedím v příjemné ostravské cukrárničce. S vedoucí jedné CK účtujeme prázdninový pobyt pro některé naše seniory. Povídáme si o zážitcích ze zajímavých míst. Nešetřím chválou zájezdu do Beskydských zahrad v Polsku. Slovo dalo slovo a já byla požádána o průvodcovství na tomto zájezdu, který dosud ona CK nikdy nezařizovala. Chvíli se rozmýšlím, ale nakonec tuto nabídku přijímám.

Cesta do Polska je velice příjemná. Řidič i většina cestujících jsou evidentně dobrá a sehraná parta. Počasí nám přeje, cesta pokojně ubíhá. Za necelé dvě hodiny jsme na místě.

GOCZALKOWICE

Vcházíme do okrasné zahrady majitelů Bronislava a Vojciecha Kapis. Ti jsou členy Školkařského svazu polské republiky. Zúčastňují se nejrůznějších výstav např. v Chorzově, Rybniku, Katowicích či Waršavě.

Zahrada je velice členitá, s podchody i kopečky, které jsou posázené rostlinami i květinami. Je možné se zde kochat pohledem na jehličnany i listnáče, na popínavé rostliny, byliny, vřesy i vřesovce, vše ve stovkách druhů.

Procházíme zahradou a zíráme na názvy jednotlivých částí. V zimní zahradě rostou rostliny s býlími květy, ve sluneční zahradě vidíme žluté květy, apod. Nechce se nám odcházet, ale čas je neúprosný. Přecházíme na druhou stranu, kde je prodejní část. Zájemci mají možnost si opravdu zakoupit vše, co potřebují.

U východu nám nabízejí brožurky. V polštině i češtině psaných brožurách se dovídáme spoustu zajímavých praktických rad. V jedné jsou dokonce omalovánky pro děti. A všechny jsou zdarma. Zdarma je i vstup do zahrady. Zajímavé. Srovnáme-li to s výstavami květin a rostlin u nás, kde mnohdy lidé nemohou kvůli vysokému vstupnému, tak nechápeme.

Z Goczalkowic jedeme ještě do další obce.

PISZARZOWICE

Zde jsou tři nádherné zahrady. Jedna veliká, s prodejem snad všech potřeb pro zahrádkáře. Druhá soukromá - zde v jediné se platí vstupné 3 zloté nebo 20 Kč. Obrovské množství rozkvetlých azalek a rododendronů nás nenechává u vrátek. Procházíme zahradou a kocháme se. Opravdu je čím.

Další a poslední zahrada, kterou navštěvujeme, je Japonská. Velice zajímavé je zde aranžování. Ochotná obsluha, nutné letáčky, sluníčko, dostatek laviček k odpočinku, to vše je parádní závěr skvělého jednodenního výletu.

Budete-li se chtít podívat na tuto krásu, neváhejte. Doporučuji!

 

Víte o nějakém zajímavém místě, kde se vám líbilo? Znáte dobrý penzion, restauraci, cukrárnu, kadeřnictví? Doporučte našim čtenářům to, co jste sami ověřili. Sdílejte se čtenáři vše dobré... Reklama na kvalitu povolena!

 

 

 

Ověřeno seniory
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.