Zahraniční dovolená
bude o něco dražší

Zahraniční dovolená
bude o něco dražší

21. 5. 2014

Zahraniční dovolená se Čechům v létě kvůli oslabení české měny proti loňsku prodraží o 3,7 procenta. Největší pokles kupní síly koruny je v Rakousku (o 7,6 procenta), nejmenší pak v Bulharsku (o 4,4 procenta). Jedinou zemí, kde meziročně vzrostla kupní síla Čechů, je Turecko, kde hodnota tamní měny dramaticky klesla. Bulharsko, Maďarsko a Turecko jsou tři země, kde letos dovolená vyjde levněji než v Česku.

Klesající kupní sílu koruny Češi nejvíce pocítí v relativně dražších destinacích jako jsou Rakousko, Německo a Francie. V dlouhodobém horizontu ale Češi bohatnou, tuzemská kupní síla je o deset procent vyšší než před vstupem do EU. Při cestách směrem na západ si Češi mohou dovolit utrácet více než před deseti lety - v Německu nebo Francii o 20 procent, v Rakousku a Itálii o 15 procent.

Relativně nejvíc zdražila Čechům za posledních 11 let dovolená v severoafrických zemích. V případě Tuniska si připlatí 19 procent, v Egyptě 50 procent. Za "boháče" jsou Češi naopak zejména v Bulharsku, Maďarsku a Turecku, kde jsou ceny utrácení českých turistů příznivě nakloněny. "Za 1000 korun si Češi v Bulharsku nakoupí o třetinu víc než doma," uvedl hlavní ekonom banky Pavel Sobíšek.

Česká tisícikoruna má v zahraničí průměrnou hodnotu 855 Kč, před deseti lety to ale bylo jen 773 Kč. Autoři studie připomínají, že spotřební koš běžných rezidentů a turistů se liší. Turisté více utrácí za ubytování a restaurace, kulturu nebo alkohol, rezidenti zase více za energie či nájemné. Slovensko se letos poprvé v historii zařadilo mezi země, kde jsou ceny vyšší než v Česku. Zájem českých turistů o dovolenou na Slovensku je tak na historickém minimu.

O třetinu víc než doma si Češi nakoupí v Bulharsku, o 12 procent levněji je také v Maďarsku a Turecku. Ceny v zemích na západ od nás a také v Řecku jsou vyšší o 30 až 40 procent. V nejoblíbenějším Chorvatsku je cenová hladina srovnatelná s českou.

dovolená peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.