Stovky kostelů po celé zemi
zvou k noční návštěvě

Stovky kostelů po celé zemi
zvou k noční návštěvě

23. 5. 2014

Stovky kostelů, modliteben, klášterů a dalších sakrálních staveb se otevřou v noci z pátku na sobotu, aby přivítaly své tradiční návštěvníky i další zájemce. "Do letošní Noci kostelů se zapojily všechny církve sdružené v Ekumenické radě církví včetně pravoslavné i Armády spásy," řekl pražský farář Miloš Szabo, hlavní organizátor akce v pražské arcidiecézi, která se chystá přivítat návštěvníky 280 kostelů.

Celkem se otevře přes tisíc sakrálních staveb, ale připraveno je i množství doprovodných programů - přednášek, kázání, modliteb, besed, koncertů či divadelních představení. "Nejkrásnější a nejzajímavější z celého programu je ale lidský faktor. U každého místa bude asi tři až pět lidí, na relativně malém území bude zdarma a bez nároku na nějaké uznání vzhůru celou noc 800 až 1400 lidí," ocenil Szabo přístup těch, kdo s akcí pomáhají.

Předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr připomněl úspěšnost minulých ročníků Noci kostelů. "Jsem rád, že se rozmáhá nový fenomén - putování po kaplích, kostelích či klášterech. Narodili jsme se každý do jiné církve, někteří známe jen tu svoji. Noc kostelů nám rozšířila obzor, díváme se, co je zajímavého a pěkného i na těch ostatních církvích," uvedl.

V loňském roce se do Noci kostelů zapojilo více než 1300 kostelů, pořadatelé zaznamenali více než 450 tisíc návštěvnických vstupů. "Lidé si během jedné noci prohlédnou dějiny architektury od gotiky až po současné stavby architekta Ladislava Lábuse. Není to ale jen neosobní vstup do sakrální architektury, jde o setkání s dalšími lidmi, s nimiž si můžeme povídat, podat si ruku," říká Fajfr.

Letos podle pořadatelů přibývá zájmu od netradičních kostelů, modliteben schovaných třeba před zraky kolemjdoucích v panelácích nebo vnitroblocích domů. V Praze je tedy například mezi sedmi tematickými okruhy připravena trasa po "neviditelných" kostelích. Další trasy nabízejí pražské rotundy, krypty, klášterní chrámy, cyklotrasa vede po kostelích berounského okresu a ekumenická trasa zahrnuje pět kostelů využívaných různými církvemi.

Pořadatelé připravili průvodce v tištěné podobě, případně ke stažení do telefonů. Celý program je na stránce http://www.nockostelu.cz/.

kostely
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.