Moře je nádhera. I v Sydney!

Moře je nádhera. I v Sydney!

21. 5. 2014

Slunce se skrývá ještě nad horizontem, když po 24 hodinách letu přistanete na druhé straně zeměkoule u protinožců v Austrálii v Sydney. Je to jedno z nejkrásnějších měst světa. Splnil se mi sen z mého dětství: uvidět Austrálii a velké moře, lákavé moře, uvidět klokany a koaly, kteří žijí jen tam.

Mávněte si kouzelným proutkem a otevře se vám pohled na nádherně modré moře a nejkrásnější přístav světa, se svou pověstnou Operou, jejíž střecha je komplex "plachtoví", které odráží plachetnice v přístavu. Tak by se dala popsat australská Opera jako Santa Maria u laguny. Tyto bílé betonové mušle se staly ikonou australského přístavního města Sydney. Proti této bílé zkamenělé plachtě vidíme největší "ramínko" světa, zvané Coat hanger - přístavní most Harbour Bridge.

A pořád je tu nádherně modré Tasmanovo moře. Lidé žijící u moře jsou opravdu mnohem šťastnější a otevřenější, než my Středoevropané bez moře. Pokud chcete rozumět Australanům, musíte se úplně uvolnit s úsměvem ve tváři, který je tam vidět na usmívajících se Aborigines - původní obyvatelsvo, kteří tančí v přístavu nebo Evropanech, jejichž předci se zde usídlili v předminulém století. Všichni mají úsměv ve tváři, jim tak typický úsměv - "smile" Přistupují s úsměvem k životu, v sobě cosi bezstarostného, což my zde postrádáme.

Pokud navštívíte restauraci, bar, či obchod se suvenýry a cokoliv se zeptáte, vždy Vám mile poradí, či obslouží, vždy s úsměvem Vám odpoví "No worries", doslovně žádné strachy nebo buďte v pohodě, prostě buďte volní a svobodní, užívejte svobodného postoje, s kterým tam žijí. Přirozená krása Aborigines, pomalovaná černá těla bílou barvou, tančí za zvuků Didgeridoo a napodobují původní způsob života, kdy se živili jako kočovníci, lovci, sběrači, a rybáři. Je to jakýsi malý jedinečný rituál , který zaujme snad každého Evropana.

Moře, které obklopují staré kamenné hospůdky, které mají svou nostalgii, navštěvovali je kdysi námořníci z celého světa. Pak jsou tu restaurace v módním stylu a pak proslulý "fish market", což si nikdo z turistů nenechá ujít. Největší labužnické pochoutky Austrálie - plody moře, lobster - mořský rak - humr, oysters - ústřice a vše se zapíjí výborným bílým australským Chardonnay Jacob´s Greek s atraktivní vůní citrónu, melounu a broskve. Skutečně velká pochoutka.

Blíží se večer a pořád je tu to nádherné modré moře, na první pohled to vypadá, jakoby někdo neviditelný přenesl mléčnou dráhu z oblohy do moře. Nekonečné množství bílého třpytivého písku vystupuje z modrých vln a vypadá to, že to nemá konce. Úžasný pohled na modravou dál. Ve chvilce, kdy obloha změní svým tmavomodravým závojem svou barvu, vidíte Jižní Kříž. Nádhera!

Člověk si připadá, jakoby se zastavil čas. Čas, který tak rychle plyne a mnozí si neuvědomí jaké krásy je možno uvidět. Moře je ta největší nádhera, hledět do modravé dáli, vidět jak vychází slunce, které se pomalu posouvá a odhazuje svou červenavou noční košili a obléká se do zlatavých šatů. Modravá dál se třpytí čím dál víc, moře je nádhera!

moře
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.