Mistr dramatických
zápletek Jaroslav Dietl

Mistr dramatických
zápletek Jaroslav Dietl

22. 5. 2014

Dramatik a scenárista Jaroslav Dietl, který se narodil před 85 lety 22. května 1929 v chorvatském Záhřebu, je dodnes považován za jednoho z otců českého televizního seriálu. Ačkoli řada Dietlových scénářů byla poplatná době svého vzniku, zůstalo za ním dílo, které obstojí i před dnešním divákem. Nejvíce jej proslavila Nemocnice na kraji města (1978), seriál z lékařského prostředí, kde prim hrály mezilidské vztahy a ideologie až na výjimky zůstala mimo.

Dietl vyrůstal v Brně a předtím, než v roce 1955 absolvoval dramaturgii na pražské FAMU, strávil rok na filozofické fakultě. Pracoval jako vychovatel mládeže v brněnské továrně a působil také na ministerstvu sociální péče. Televizní obrazovka ho přitahovala od samotného počátku vysílání 50. letech, podílel se už na prvním seriálu Rodina Bláhova (1959). Podepsal se i pod Tři chlapy v chalupě (1961), Elišku a její rod (1966) či úspěšný muzikálový seriál Píseň pro Rudolfa III. (1967 - 1969).

Ani nástup normalizace Dietla nezastavil v jeho autorském rozletu, na počátku 70. let vznikli dodnes oblíbení Byli jednou dva písaři, později ale autor napsal i seriály silně poznamenané tehdejší dobou. K těm patří například prorežimní seriály Muž na radnici (1976), Plechová kavalérie (1979) a Inženýrská odysea (1979) nebo "komunistická agitka" Okres na severu (1981).

Dietl, který napsal i několik filmových scénářů a divadelních her, zemřel na infarkt na tenisovém kurtu 29. června 1985.

televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.